Üniversitemiz Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde günümüz en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan kalp rahatsızlıkları, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı bünyesinde gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla tedavi ediliyor.
Hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferit Çiçekcioğlu ve öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Demirdaş önderliğinde son olarak  73 yaşındaki Iraklı mülteci Suhail Sabbagh ile 66 yaşındaki Zöhre Cesur  isimli hastanın  kalbi durdurulmadan kalbin 2 damarına koroner bypass ameliyatı ve 54 yaşındaki Fatma Bolat isimli hastanın ise kalp kapakçığı onarımı başarılı şekilde gerçekleştirildi.

IRAKLI MÜLTECİ ŞİFA BULDU

Göğüste sıkışma, aşırı yorgunluk ve halsizlik şikayetleri ile Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran Iraklı sığınmacı Suhail Sabbagh  gerçekleştirilen başarılı açık kalp  ameliyat sonrası sağlığına kavuştu. Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferit Çiçekcioğlu ve ekibi kalbi durdurmadan çalışan kalpte koroner bypass ameliyatını başarılı şekilde gerçekleştirdi. 
ÇALIŞAN KALBE KORONER BYPASSS
Prof. Dr. Ferit Çiçekcioğlu: “Çalışan kalbe bypass, kalbi durdurmadan ve hastayı kalp-akciğer pompasına bağlı kalmadan, atan kalpte gerçekleştirilen bir kalp cerrahisi yöntemidir. Çalışan kalbi bypass ameliyatı sırasında, kalp, hem vücuda hem de kendisine kan pompalamaya ve yaşam için gerekli fonksiyonu oluşturmaya devam eder. Özellikle akciğer ve böbrek gibi organlarında sorunları olan bir hastaya kalbi durdurarak açık kalp ameliyatı yapmak bu organların durumunu daha kötüye götürebilir. Dolayısıyla bu tür hastalarda teknik olarak çalışan kalbe müdahale etmek daha zor olsa da kalbi durdurmadan Bypass ameliyatını gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
KALP KAPAKÇIĞI ONARIMI 
Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu Yozgat’ta her türlü açık kalp ve damar ameliyatının başarılı bir şekilde yapıldığını belirterek: “54 yaşındaki Fatma Bolat isimli hastamız nefes darlığı çabuk yorulma gibi şikayetlerle bize başvurdu. Dördüncü derecede üst seviyede kalp kapak yetmezliği şikâyeti söz konusuydu. Gerçekleştirilen cerrahi müdahale ile hastamızın kalp kapakçığını değiştirmek yerine hasta için  daha faydalı olan kalp kapakçığını tamiri yöntemiyle sağlığına kavuşturduk.” dedi
HEDEF HASTA SEVKİYATININ ÖNÜNE GEÇMEK
Kalp kapakçığı tamiri yönteminin çok az sağlık merkezlerinde ve nitelikli hekimler tarafından yapıldığı bilgisini veren Prof. Dr. Çiçekcioğlu, bu yöntemin hastanın daha erken sağlığına kavuşması açısından avantaj olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca Çiçekcioğlu “2015 yılı başından itibaren her türlü açık kalp ameliyatı ve büyük damar ameliyatlarının yapıldığı kalp ve damar cerrahisi kliniğinde bugüne kadar toplam 67 hastaya başarılı cerrahi müdahale gerçekleştirildiği bilgisini vererek şunları söyledi: “Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığı olarak hedefimiz bölgedeki benzer şikâyetleri bulunan hastalarımızın tanı ve tedavileri için önemli bir sağlık üssü olmak ve aynı zamanda hastalarımızın bu tür önemli cerrahi müdahaleler için çevre illere sevkini önlemektir. 
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mesut Sipahi ise; “ Yozgat’ta bu tür hastaların artık hastanemizde başarılı bir şekilde ameliyat olabileceklerini bilmeleri açısından gururlu ve kıvançlıyız. Hastalarımızın artık çok uzak mesafelere gitmelerine gerek olmadığını ve Üniversitemiz Hastanesi’ne gelebileceklerinin altını çizmek istiyorum. Bundan sonra da bize olan güvenle bu tür ameliyatları seri bir şekilde yapacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim