Eczacılar Odası Genel Sekreteri Hüseyin Alp Doğan, reklamlarında ünlü insanlar oynatılarak, masummuş algısı oluşturulan ve çeşitli satış teknikleriyle piyasaya sürülen bitkisel ürünlerden kullanırken ölümden dönen Konyalı genç kızın yaşadıklarına dikkat çekti. 

Genç kızın organ nakli ile yeniden eski sağlığına kavuşmaya çalıştığını hatırlatan Doğan; “Konya’da hemşirelik bölümü öğrencisi genç kızın, reklamlardan görerek kolaylıkla temin ettiği zayıflama ürünü, piyasada elini kolunu sallayarak gezen umut tacirleri tarafından satılmaya, reklamı yapılmaya, can almaya devam ediyor. İçerisinde ne olduğu bilinmeyen, kim tarafından nerede üretildiği belli olmayan, internet üzerinden ve çeşitli mağazalardan kolaylıkla temin edilebilen bitkisel ürünlere karşı bir kez daha uyarıyoruz; bitkiler yanlış kullanıldığında ölüme neden olabilir” dedi. 

“Tarım Bakanlığı’ndan kolayca ruhsat alan, hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden piyasaya sürülen ve sonrasında da takip edilmeyen bu ürünlerin ruhsatlandırmasının acilen Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaya başlanması gerekiyor” diyen Doğan; “İster bitkisel , ister kimyasal ürün olsun; bunların hepsi birer ilaçtır. Eczacı ve hekim kontrolü dışına çıkarılarak vatandaşların kullanımına açılan her ürün ise, birer sağlık mayınıdır” uyarısında bulundu. 

Reklamların her zaman doğruyu yansıtmadığı gerçeğine vurgu yapan Eczacı Hüseyin Alp Doğan, şunları söyledi: 

“Unutulmamalıdır ki, ilaç herhangi bir ürün değildir. İlaçta reklam yalnızca yanıltıcı değil aynı zamanda birey ve toplum sağlığını tehdit eden bir unsurdur. Reklamla oluşturulan ‘sanal gerçeklik’, ölümcül sonuçlar doğurabilir. Biz eczacılar, yeni ölümler yaşanmadan halkımızı, ilaçlarını sadece eczanelerden almaları konusunda uyarıyor; yetkilileri ise, bitkisel veya kimyasal bütün ilaçların Sağlık Bakanlığı’nın izin ve kontrolünde halkımıza ulaştırılması konusunda gerekli düzenlemeleri yapmaya davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim