Uzmanlar, binlerce hastanın organ beklediğini hatırlatarak organ bağışının önemine dikkat çekti.  
    Böbrek hastalarının diyalize bağlı organ bekleme şansı bulunduğunu bildiren uzmanlar, kalp, karaciğer gibi yetmezliği bulunan hastaların makineye bağlı yaşam şansları olmadığı için hayatlarını kaybettiklerini söyledi. "Yeterince organ bağışlanmadığı için onları gözümüzün önünde kaybediyoruz" diyen uzmanlar, ülkemizde her yıl yaklaşık 6 bin hastanın organ bulunamadığı için öldüğünü dile getirdi.
YILDA DONÖR SAYISI 300'Ü GEÇMİYOR
    Türkiye'de, kadavra donör sayısının yılda 300'ü geçmediğine değinen uzmanlar, organ nakli koordinatörlerinin hedeflerinden birinin milyon nüfus başına 25 kadavra donör temini olduğunu söyledi. Bu hedefin Türkiye'ye uyarlandığında yıllık bin 750-2 bin kadavra donör temin edilmesi anlamına geldiğini söyleyen Keçecioğlu, ancak bu sayının ihtiyacın önemli bir kısmını karşılayacağını ifade etti.
    Uzmanlar, geçen ay yapılan dünyanın on beşinci, Türkiye'nin ilk çift taraflı el nakli ameliyatıyla tıp tarihine adını yazdıran uzmanlari; organ ile doku naklindeki başarıları sayesinde ülkemizde ve dünyada hak ettiği yere geldiğini anlattı.
BEKLEME LİSTESİNDE 20 BİN HASTA KAYITLI
    Sağlık Bakanlığı böbrek bekleme listesinde yaklaşık 20 bin hastanın kayıtlı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yaklaşık 2 bin karaciğer, yaklaşık bin hastanın da kalp beklediğini bildirdi.
    Uzmanlar, "Karaciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle tıbbi takipte olan hasta sayısı nakil bekleyenlerin kat kat fazlasıdır. En az 10 bin hasta kornea beklemektedir" diye konuştu.
DUYARLI OLUNMASI GEREKİYOR
    Organ bağışında herkesin duyarlı olmasını isteyen uzmanlar sözlerine şöyle devam etti: "Kişilerin sadece kendi ya da yakınlarının organa ihtiyacı olduğunda değil, yaşamın kıyısında organ nakli ile yaşama dönebilecek tüm hastalar için duyarlı olmaya çağırıyoruz. Organ bağışı konusu gündeme geldiğinde herkes ölümü halinde organ vericisi olabileceğini düşünür ancak toplumda her bir bireyin ölümü halinde organ verici adayı olmaktan on kat daha fazla organ alıcı adayı olma ihtimali var. Biz ya da yakınlarımız hiç ummadığımız bir anda organ alıcısı durumuna düşebiliriz ve hayatta kalmak için tek çözüm yolumuz hayatını kaybeden birinin bağışlayacağı organ olacaktır. Bu nedenle toplumda yaşayan her bireyin organ bağışı konusunda olumlu tutumlara sahip olması gerekir ki organ ihtiyacı olduğu zaman bu çareye ulaşabilsin."
ORGAN BAĞIŞI HAFTASI
    Uzmanlar 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'nı çeşitli etkinliklerle kutlayarak organ bağışı konusuna duyarlılığın artırılmasını hedeflediğini bildirdi. Hastane kapısından giren herkesi organ bağışı konusunda bilgilendirmek istediklerini anlatan uzmanlar, şunları söyledi:
    "Bu nedenle hastane bünyesinde stant kuracağız. Yatılı tedavi gören tüm hastalarımız ve refakatçilerine de broşür dağıtacağız. Afişler astık, elektronik panolarda tanıtım yapıyoruz. Konferans düzenleyerek eğitim gerçekleştiriyoruz.
    Ayrıca organ bağışı konulu karikatür sergisi ile hasta, refakatçi ya da herhangi bir nedenle hastanemize uğrayan herkesi farklı bir bakış açısından organ bağışını gözlemleyebilmeleri için sergiye davet ediyoruz."

Editör: TE Bilişim