Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Serkan Özkan, astım tedavisinin en önemli kısmının krizleri başlatabilecek etkenlerden uzak durmak olduğunu, bu konuda eğitimin önemli olduğunu söyledi.
    Astım hastalığının modern hayatın önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini ifade eden Dr. Özkan, ‘’Astımın en önemli risk faktörü alerjidir. Astımlı hastalar alerjik ortamlardan uzak durması gerekir’’ uyarısında bulundu.
    Astımın hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Özkan, kronik iltihabi bir hastalığı olan astımın ataklar halinde seyreden nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük ve göğüste sıkışma hissi gibi şikâyetler ile ortaya çıktığını bildirdi. Astım hastalığının artış eğilimi gösteren önemli bir kronik rahatsızlık olduğunu anlatan Dr. Özkan, astımın soluk almayı güçleştiren, akciğerleri etkileyen bir hastalık olduğunun altını çizerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
    ‘’Genellikle aralıklı krizler biçiminde görülür. Krizler, kimi zaman ani olarak gelip, kısa sürede geçerler. Ama kimi zaman yılın belli zamanlarında görülebilir. Hava yolları, ağız ve burundan başlar. Nefes borusu ile devam eder. Nefes borusu akciğerlerde sağ ve sol olmak üzere iki ana dala (bronşa) ayrıldıktan sonra bir ağacın dalları gibi gittikçe incelen dalcıklara bölünür. Bu dalcıkların sonunda da havadan gelen oksijenin kana, kirli kandaki karbondioksitin de havaya geçtiği hava kesecekleri vardır. Astım, toz, duman koku gibi uyaranlar ile hemen öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Krizde hava yollarını saran kaslar kasılır, ödem ve şişlik artar. Bu durum artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini göstermektedir.’’
    Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Serkan Özkan, her astımın alerjik olmadığını, alerjinin çocuklarda daha fazla, erişkinlerde daha az olmakla beraber astıma eşlik eden ayrı  bir genetik durum olduğunu vurguladı. Dr. Özkan, tüm hastaları etkileyen ortak faktörler olduğu gibi her hastayı etkileyen kişiye özgü faktörlerin de söz konusu olduğuna dikkat çekti. Kışın genelde tüm astım hastalarının yakınmaları artarken baharda sadece polen alerjisi olanların etkilendiğini kaydeden Dr. Özkan, ‘’Ev içi hava kirliliğinin en önemli nedeni sigara olsa da ülkemizde temizleyici madde kullanımı ile etkilenimler çok fazladır’’ dedi.
    Solunum yolu enfeksiyonlarının astım ataklarını tetiklediğinin bilinmekte olduğunu da kaydeden Dr. Özkan, astımın günümüzde tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu, hekim kontrolünde ilaç tedavisi ile tamamen kontrol altına alınabildiğini anlatarak, açıklamasınmı şöyle tamamladı:
    ‘’Ev tozu akarları, küf, hamam böceği, sigara dumanı gibi evde astımı tetikleyen unsurların başında gelmektedir. Astım krizleri, yılın her döneminde görülebilir. Ancak astımlıların birçoğu, soğuk ve nemli havalarda daha az rahatsızlanırlar, sıcak ve kuru havalarda ise kötüleşirler. Havada bahar ve yaz aylarında daha bol bulunan polenler, alerjisi olan genç astımlılarda daha çok kriz oluştururlar. Bu tür hastalıkları bulunan kişiler düzenli olarak hekim tarafından izlenilmesi gerekir.’’
Editör: TE Bilişim