Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen ve geçmişi asırlar öncesine dayanan parmak çöreği, sabah kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Sadece Yozgat´ta üretilen ve Yozgat´a has bir ekmek türü olan parmak çörek Yozgatlının misafirlerine ikram edilirken, il dışına da hediye olarak götürülüyor.
Özellikle hafta sonları parmak çörek olmadan kahvaltı yapmayan Yozgatlılar fırınlar önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Vatandaş oluşan kuyruğun ekmek kuyruğu değil lezzet kuyruğu olduğunu söylüyor. Turgay Demir, “Parmak çörek farklı, sabah fırına geliyoruz, sıcak parmak çöreğimizi alıp evimizde kahvaltımızı yapıyoruz. Parmak çörek olmadan kahvaltı yapmayan vatandaşlarda parmak çörek almaya fırına geldiği için uzun kuyruklar oluşuyor. Bu lezzet, kuyrukta beklemeye değiyor.” dedi.
Parmak çörek’in Yozgat’a has özel bir ekmek olduğunu belirten fırın işletmecisi Bekir Kırdemir, “Parmak çöreğimizdeki en büyük özellik ekşi maya ile tamamen doğal olması ve odun ateşinde pişmesidir. Yozgat’ta parmak çöreğimiz kahvaltının olmazları arasındadır. Yozgatımıza özgü bir ekmek türüdür. Parmak çöreğimizin patenti Yozgatımıza aittir ve tescillenmiştir.” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim