Aşağıkarakaya, Sorgun/Yozgat
Bilgiler
Nüfus 108
Koordinatlar 
Posta Kodu 66700
Alan Kodu 0354
Yönetim
Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi
İl Yozgat
İlçe Sorgun
Aşağıkarakaya, Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
Köyün ilk kuruluşu 1800'lü yıllardan önce olduğu bilinmektedir. Bu dönemlere ait köy muhtarının elindeki salma defterine göre köyün 300 hane olduğu tespit edilmiştir. Nitekim köy çeşitli nedenlerden dolayı 1800'lü yıllarda dağılmıştır. Bugünkü köyün mezarlığında ilk köye ait Caminin kalıntıları bulunmuştur ki bu da köyün kalabalık bir yerleşim yeri tezini doğrulamıştır. Mezarlıktaki camiinin tek, giriş direği şuan ki köy caminin önünde dikilidir.Köyün tarihi oldukça geriye gitmektedir. Köy mezarlığının batısında Mustafa Aksoy'a ait evin temel kazıları sırasında roma dönemine ait çanak,çömlek ve bakır sikkeler bulunmuştur. Aynı evin altında yer altı sığınağına giden bir dehliz bulunmuş ve bu dehliz yer yer toprak çöküntüsü ile dolduğundan ileride ne olduğu bilinmemektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığınca burada yapılacak bir araştırma sonunda köyün gerçek kuruluş tarihi ortaya çıkacaktır.
    Köy mezarlığının orta kesiminde bulunun ve camii yeri olduğu rivayet edilen mahalde Roma döneminin binalarında kulanılan bir sütun bulunmuştur. Bu sütun şimdiki caminin yerinde bulunan eski camide ezan okunan bir mahal olarak kullanılmış ve yeni camii ve minare yapıldıktan sonra cami avlusunda dikili taş olarak durmaktadır. Aynı yerde bulunan ve şimdiki camii avlusunda musalla taşı olarak kullanılan mermer kaya parçası yine Roma döneminin pencere altlığında kullanılan taşları andırmaktadır. Köyün iki katlı camisi 1972 yılında eski cami yıkılarak yeniden yapılmıştır.
    Köyün ikinci kuruluşu 1850'li yıllarda Çekerek Beyyurdu köyünden gelme İmamoğulları (Kör Bekirler) tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu sırada Karamağra ( Saraykent ) dan Yozgat'ta giden Ömer Ağa aşireti köyü keşfetmişler, köyün yerini beğenerek buraya yerleşmişlerdir. Karamağaradan köye gelip köyün yeniden kuruluşuna büyük katkısı olan Ömer ağa sülalesi daha sonra Ekinci ce Karakaya soyadını almışlardır.Çok köklü ve soylu bir sülale olan EKİNCİ ler 1940 lı yıllarda yozgata göçmüşlerdir .Ayrıca Yozgat Kültür Merkezindeki bilgilere göre Davutoğulları da Şefaatli İlçesinin Erkekli köyünden Halil Fakılı Köyüne oradan şimdiki Sorgun'un Erkekli köyüne yerleşerek köyün kuruluşunu sağlarlar.Sorgun'un Erkekli köyünde hırsızlık yaptıklarından 1880 li yıllarda bu köyden kovulurlar ve köye yerleşmişlerdir.Bu kabile Erduğan soyismini taşımaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı Kör Bekirlerin (İmamoğulları) bir kolu eski köyleri olan Beyyurdu köyüne, küçük bir bölümüde Yozgat merkeze bağlı Kızıltepe köyüne giderler. Kızıltepe köyüne yerleşen Abdullah oğlu Veli bu köyde imamlık yapar ve Memiş ağa isimli bir beyle akrabalık kurarak köyden Zekiye isimli bir bayanla oğlu Hasan'ı evlendirir. İmam Veli öldükten sonra çocukları asıl yurtları olan köye geri dönerler.
    Aradan uzun yıllar geçtikten sonra,Kars' tan Çetin ve Aksoy soyadını alan kabileler, Erzurum yöresinden Orakçı ve Kılıç soyadını alan kabileler Bayburt'un Cilara köyünden Taşkın ve Kayhan soy adını alan kabileler,köye gelip yerleşirler. Köyde bunlara muhacirler adı verilir. 1960 lı yıllarda Yozgat Merkez Divanlı köyünden bir cinayet sebebiyle ayrılarak Karakaya'ya göçeden KALABALIK ailesi de köye yerleşir ve köyün bu günkü düzeni kurulmuş olur.
Kültür
    Köyün gelenekleri tarihi ile doğru orantılıdır. Ama uzun süre birlikte yaşamanın getirdiği ortak kültür mevcuttur. Köyde yerliler olarak bilinen Ömer Ağa ( soyadları Ekinci olanlar) soyundan gelenler ve Bekirler (soyadları Coşgun) ile 93 Harbi neticesinde hazin göçe maruz kalan ve Muhacirler olarak bilinen ( ki köyün kalan kısmını oluştururlar) yerleşik halkın taşıdıkları farklı gelenek ve görenek köyde hakim kültür yapısını oluşturur. Nüfusa göre eğitimli insan sayısı oldukça fazladır. Köyde Fakülte ve Yüksekokul mezunu olan bir çok insan vardır. Ancak yetişmiş bu insanların köyde ikameti beklenmediğinden her biri farklı alanda ve farklı şehirlerde üniversite hocalığı, öğretmenlik, eczacılık ve diğer mesleklerde faaliyet göstermektedirler. En meşhur yemeği ise yöre yemeği de olan Madımaktır. Türkülere de konu olan bu bitki köyün arazisinde yetişen küçük yapılı bir bitkidir.
    Özellikle baharın gelmesiyle birlikte Nisan ayında yağmurlarla birlikte yerden fışkıran bu bitki, toplandıktan sonra yıkanıp kıyılarak sıcak suda pişirilir. Zevke ve de imkâna göre tereyağı kızdırılarak içine katılacak doğranmış soğanın pembeleşinceye kadar kavrulup katılması suretiyle lezzetli bir hal alır ki; Nisan ve Mayıs aylarında iki ay süreyle hemen hemen her evde ve her akşam pişen bir yemektir. Doğranmış pastırma katılarak daha da lezzetlendirilen bu yemek sarımsaklı yoğurt katılarak da yenebilir. Elbette ki tek yemek bu değildir. Daha onlarca yemek yöreye has tarzda ve lezzette pişirilir.
Coğrafya
Yozgat iline 23 km, Sorgun ilçesine 12 km uzaklıktadır. Aşağıkarakaya Köyü Yozgat İli'nin Sorgun İlçesi'ne bağlı bir köy olup 39.82 enlemi ve 35.169998 boylamı koordinatlarında yer alır.
    Doğusunda Dişli Batısında İnceçayır, Kuzeyinde Ağcın ve Taşpınar köyleri, Kuzey batısında Kababel köyü, Güneyinde Babalı,Aşağı ve Yukarı Taşlık köyleri bulunmaktadır.Köyün kuzeyinde Köy Hizmetleri tarafından yapılan sulama göleti bulunmaktadır.Köyün arazisinin % 60 ' düz ovalık ve sulu tarım yapılmakta geriye kalan kısım yükseklerde olmasına rağmen tarıma elverişlidir. Kızılırmak'la birleşen Eğriöz çayının büyük bir kolu köyden doğmaktadır. Köyün en yüksek kesimi Babahasan denilen mevkidir.Buradan açık havada bakıldığında Erciyes dağının zirveleri görünmektedir. Keltepe,Karatepe, Taşocağı,Babahasan,Taşlıtarla, Pöhrekl isimleri köy halkı tarafından arazilere verilen yerel isimlerdir.
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Karasal iklim tipi olarak kendi içerisinde çok farklılıklar göstermektedir. Trakya'da yaşanan karasal iklim tip ile İç Anadolu'da, Doğu Anadolu'da ya da İç Ege bölgesinde yaşanan karasal iklim tipleri birbirinden farklılıklar göstermektedir. Köyün iklimi rakım düşüklüğünden Yozgat iklimine göre daha yumuşak geçer.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 108
2000 171
1997 159
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyün, tarım alanları sulanmakta; şekerpancarı, patates ve çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir. Kuru tarım alanlarında ise, buğday, nohut, mercimek ve yem bitkilerinden yonca, korunga gibi ürünlerin üretimi önemlidir. Özellikle bitkisel üretimin yanı sıra hayvancılık da önemli bir gelir kaynağıdır. Doğal ve Sun'i tohumlama çalışmaları, ithal inek dağıtımı gibi teşviklerle modern hayvancılığa doğru gidiş hızlanmıştır. Köyün gençlerinin büyük bir bölümü kamu ve özel sektörde çalışmakta, geri kalan kısımı ise tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Mehmet Çetin
1999-2004- Yaşar Ekinci
1994-1999- Adem Coşkun
1984-1994- Salim Çetin
1960-1984- Hamza Ekinci
1956-1960- Hamza Ekinci
1952-1956- Ömer Kılıç
1946-1952- Kadir Coşgun
1940-1944- Fevzi Aksoy
1935-1940- Arif Yıldırım
1930-1935- Durak Taşkın
1925-1930- Halit Ekinci
1920-1925- Ali Ekinci
Eğitim
Köye İlkokul 1961 yılında şu anda cami imamının lojman olarak kullandığı binada açılmıştır.İ lk mezunlarını 1966 yılında veren okul daha sonra köylü vatandaş işbirliği ile mezarlık yakınına yapılan yeni binaya taşınmıştır. ilköğretim Ancak bu bina devletin aldığı bir kararla kapatılarak taşımalı eğitime geçilmiştir. Bu okulun ilk mezunlarının küçük bir bölümü orta,lise ve fakulte eğitimlerini tamamlayarak devlet kademelerinde önemli görevlerde bulunmuşlardır.
Alt yapı
Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Ağcın, Sorgun
Yozgat
Nüfus 57
Posta Kodu 66700
Alan Kodu 0354
Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi
İl Yozgat
İlçe Sorgun
TARİHİ
    Ağcın isminin kökeni hakkında çeşitli rivayetler olmakla birlikte, muhtemelen "ağaca in"; yani "beyaz mağara" kelimelerinden değişimle "Ağcın" şeklini aldığı tahmin edilmektedir.
    Bir rivayete göre bu köyden kerkenes'e in(yeraltı yolu)oldugu söylenmektedir. daha önceden in'in girişine at düşüp köylüler atı çıkaramamışlar ve in'in girişini büyük kaya ile kapatmışlar,bu kaya çirçirden eskibaglara giderken armut agacının arkasındaki tepededir.
Kültür
    Ağcın köyünde tam bir bozkır kültürü yaşanmaktadır. İnsanlar misafirperver ve sıcaktır.
    Düğünler üç gün üç gece sürer ve düğün gecelerinde köy odasında toplanan erkekler "Yüzük oyunu ( Fincanlar altına yüzük saklayarak oynanılan bir oyun) oynarlar. Ağcın köyünün "madımak"ı ve "Arap aşı"sı(Yöresel yemek) meşhurdur. Ağcın köyü soğuk ve gürül gürül akan pınarlarıyla, Özler bölgesinde yetişen meyveleriyle, Çameli bölgesindeki barazj gölü ve ağaçlıklarıyla, Höyüğün dibi bölgesindeki piknik ve mesire yerleriyle Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı sakin, huzurlu, sevimli bir köydür.
    "Yiğit Lakabı ile anılır" derler Ağcın köyünün renkli simalarını lakaplarıyla tanıyalım:Yrd.Doç.Dr.Mevlüt Arslan(sadece ağcın değil tüm bozok sancağı kendisini tanır.). Kendir Kemal, Keçici, Kedici, Lort, Tavuk Ali İhsan, Cıbır Kahya, Yalama, Sağır Kamil, Mız Mız, Madenof, Koca İdris, İbiş, Kumpir, Yalama, Sülük, Sato, Dasdas,İngiliz,Gara kelle, Kel osman, Garaturp, Coruk, Kinı, Keco, Resturant, Kıbırış, Hamo, Abiş...
Coğrafya
    Yozgat iline 45 km, Sorgun ilçesine 12 km uzaklıktadır. Arazi genellikle engebelidir. Toprağı zengin ve bereketlidir.
İklim
    Karasal iklim özellikleri gösterir. Dört mevsim dolu dolu yaşanır.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 56
2000 100
1997 368
Ekonomi
    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık
    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları
2010 - Fikret DEMİR
2009 - Mevlüt ARSLAN
2004 - Mevlüt ARSLAN
1999 - Mevlüt ARSLAN
1994 - Hakkı KOÇAK
1989 - Hakkı KOÇAK
1984 - Hakkı KOÇAK
Altyapı bilgileri
    Köyde ilköğretim okulu yoktur, taşımalı eğitim uygulanmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi var Doktoru ve hemşiresi yok. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Editör: TE Bilişim