İlk zamanlarda ekmek yapmak için, iyice kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyor, bunlarla bir çeşit peksimet pişiriliyordu. Sonraları ocakların üstlerine konan ızgaralar kullanılmaya başlandı. Daha sonra tuğladan veya topraktan, küçük fırınlar icat edildi. Roma'da vatandaşlar ekmeklerini evlerindeki fırınlarda pişirirlerdi. Fırıncıların bir çeşit lonca meydana getirmeleri ancak Trajanus devrinde olmuştur. Ekmek yeme alışkanlığı Roma İmparatorluğu'nun bütün diğer bölgelerine İtalya'dan yayılmıştır.
Her ne kadar ekmeğin tarihçesi yukarıdaki gibi olsa da bence en güzel ekmek bizim ustalarımız tarafından yapılmaktadır. 
Gerek çeşitlilik gerekse lezzet açısından en doğal ve en leziz ekmek Yozgat’ımızda yapılmaktadır. Afiyet olsun. 
Editör: TE Bilişim