Kış aylarının yaklaşmasıyla özellikle kırsalda yaşayan kadınlar, yufka ekmek yapımı için hazırlıklara başladı. 
Aydıncık ilçesinde sabahın erken saatlerinde kadınlar bir araya geldi. Sırayla yufka ekmek pişirimine başlandı. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan un, tuz ve su ile yoğrulan hamuru, beze haline getiriyorlar. Bezeleri oklava yardımı ile açıp yufka haline getiren kadınlar, daha sonra ateş üzerindeki saçta pişirilerek yufka ekmek halini getiriyorlar. Bir yıl boyunca evlerin serin ve rutubetsiz yerlerinde odalarında depolayıp muhafaza edilen yufka ekmekler, bayatlamadan 1 yıl boyunca tüketiliyor.
BAYATLAMADAN DURUYOR
Ankara’dan memleketin yufka ekmek yapmak için gelen Rahime Erkoç, “Yufka ekmek yapıyoruz, kış hazırlığı için komşularla toplanıp imece usulü, yardımlaşarak her gün birimize ekmek yapıyoruz. Birimiz yoğuruyor, birimiz pişiriyor, birimiz de çeviriyor. Kışın bunları tüketiyoruz, bir sene boyunca bunları yiyoruz. Bir sene bayatlamadan duruyor, kış boyu bunları yiyoruz. Yaza kadar yeniyor yufka ekmek hiçbir şey de olmuyor.”  dedi.
HER İŞİMİZ YARDIMLAŞARAK
İlçelerinde kış hazırlıklarına başladıklarını söyleyen Arife Koçak ise, “ Kış hazırlığımız var, yufka ekmek yapıyoruz. Komşularla birleştik her gün birimize yapıyoruz. İmece usulü, bir gün bize diğer gün onlara yardımlaşarak ekmek yapıyoruz. Kış boyu yiyoruz. Her işimiz yardımlaşarak. Çok da güzel oluyor.” şeklinde konuştu.
Yufka ekmeğin kendileri için vazgeçilmez olduğunu belirten Zülfiye Erkoç da, “Kışın toplanıyoruz, her gün birimize yufka ekmek yapıyoruz. Kış boyu her öğün yufka ekmeği tüketiyoruz. Komşular arası imece usulü yapıyoruz, toplanıp kendimiz yapıyoruz. Kış boyunca bu ekmeği yiyoruz. Bir sene boyunca bayatlamadan duruyor. Zaten kuru bir şekilde saklıyoruz, yiyeceğimizi alıp sulayıp tüketiyoruz. Daha sağlıklı, mayası yok. Sadece tuz, un ve sudan oluşuyor. Yufka ekmek bizim vazgeçilmezimiz.” ifadelerine yer verdi. 
»İHA

Yozgat'a bir yatırım daha! Sözleşmesi imzalandı Yozgat'a bir yatırım daha! Sözleşmesi imzalandı
Editör: TE Bilişim