Koltuğa oturduğu günden itibaren Başkan Kazım Arslan’ın çalışmalarını izliyorum. Yozgatlılar “Başkan hızlı başladı” diyorlar.
Belediyede çevre temizlikten, park bahçelerden tutun da, zabıta ekiplerine kadar bir teyakkuz durumu hâkim.
Fakat önceki başkanların da aynı şekilde, koltuğa oturdukları ilk zamanlarda belediye birimlerini ve çalışmalarını sıkı tuttukları da bir gerçek.
Bu nedenle çoğunlukla, “Nasılsa 3-5 ay sonra işleyiş alışıla gelmiş seyrine döner” beklentisi var...
Diğer taraftan, tanıyanlar Arslan’ın çalışmaları hızlandıracağı, birimleri rehavete bırakmadan yüksek tempoda çalıştıracağını söylüyorlar.
Seçim öncesi yaptığımız sohbetlerden yola çıkarak, Kazım Arslan’ın bugünkü çalışma temposunun ivme kazanarak 5 yıl boyunca süreceği kanaatini taşıyorum. Umarım yanılmam.
Bizim kulağımıza gelenleri Başkan Kazım Arslan da işitmiş olacak ki “5 yıl sonrası için bir planım yok, vekillik veya bir dönem daha başkanlık gibi beklentilerle hareket etmiyorum, bu doğrultuda kararlar almıyorum” diyor...
“Söyleyecek sözümüz, yapacak çok işimiz var” sloganıyla yola çıkan Arslan’ın hedefi, yapmayı taahhüt ettiği işleri görev süresinde tamamlamak.
Beklenenin aksine Başkan Arslan, ekip oluşturma konusunda aceleci davranmıyor.
Malum, etrafındakiler başta olmak üzere hemen herkesin talepleri, beklentileri var Arslan’dan.
Belediyedeki çalışma ekibini tam olarak kurmuş değil. Gözlemlediğim kadarıyla, başkan önümüzdeki 1-2 ay süre zarfında birim amirleri başta olmak üzere belediye çalışanlarını değerlendirmeye tabi tutacak.
Bunun yanı sıra, seçim döneminde yanında yer alan çalışma arkadaşlarını da bu değerlendirme kapsamında sınava tabi tutacağını düşünüyorum.
Daha doğrusu izlenimlerim bunlar.
Aralık ayında kaleme aldığım “Devrim önce kendi evlatlarını yer!” başlıklı yazımda, özellikle de son dönemde iyiden iyiye kaygan bir hal alan siyasi zeminde seçimden sonra neyin ne olacağının belli olmayacağına, seçim öncesi birtakım beklentilerle Kazım Arslan’a yaklaşanların da sıkıntı yaşayabileceğine işaret etmiştim.
Henüz tam anlamıyla başlamış değil fakat Başkan Arslan belediyede bir değişiklik hazırlığı içinde. Haliyle beklenti halindeki herkesi memnun edemeyecektir.
Arslan’nın bugüne kadar yanında olanları belediye kadrosunda değerlendirmeye alacağı zaman hatır-gönül ilişkisinden çok verimlilik açısından ölçüp biçeceğini düşünüyorum. Konuşmalarından yola çıkarak şunu söyleyebilirim; Arslan, laf olsun veya gönülleyeyim diye birilerine makam veya yetki vereceğini sanmıyorum.
Malum bu işler hatırla yürümüyor. Bugün iyi olan, yarın menfaatleri çakışınca karşına dikilir. Sonradan olma muhaliflere çok şahit olduk.
Başkan Arslan’ın belediye birim amirlerinden işine liyakat gösterenlere yola devam etmesi muhtemel.
Fakat başkan bazı birimlerinde ciddi sorunlar yaşayabilir. Çünkü çakılı kadrolardan dolayı istediği değişiklikleri yapmakta zorlanacak.
Belediyecilik ekip işidir.
Bu nedenle son günlerde Başkan Arslan’ın kuracağı ekip üzerine konuşulması, tartışılması son derece normal...
Kişisel beklentiler yerine Yozgat’ın beklentileri göz önünde olmalı.
Velhasıl, yeni başkandan beklenti yüksek...
Zamanla başkanın belediyedeki çalışma ekibi şekillenecek, vakti geldikçe bunu liyakat-sadakat çerçevesinde değerlendireceğiz.
Bunları değerlendirirken önceliğimiz yine Yozgat olacaktır vesselam...