Özellikle yabancı turistler, son yıllarda Türkiye'de alternatif turizme yöneldi.
Alternatif turizmde Karadeniz yayları başı çekiyor. Burada düzenlenen çeşitli etkinlikler ile başta rafting ve doğa sporları turistlerin ilgisini çekiyor.
Diğer bir alternatif turizm olarak ise termal ve sağlık geliyor.
Yozgat alternatif turizm sektörü alanında oldukça şanslı olmasına karşılık sektörden nasibini alamayan nadir bölgelerden birisidir.
Yozgat'ın en önemli şansı, Doğu Anadolu Bölgesini Batı bölgelerine, Karadeniz'i Akdeniz Bölgesine bağlayan yolların tamamının geçtiği merkezde bulunmasıdır. Bugün değil tarih boyunca geçiş güzergahlarının merkezinde yeralan Yozgat, turizm hareketlerinden bir dönem fazlasıyla yararlanmış.
Türkiye'nin önemli ticaret merkezlerinden birisi konumunda olduğu dönemlerde yol boylarında belirli iki büyük han bulunurken, il merkezinde hem insanların, hem de hayvanların barındığı 10 civarında hanın bulunduğu bilinmektedir. Sonraki yıllarda yaşanılan bazı tarihi olaylar, yangınlar, yağmalamalar Yozgat'ın küçülmesine neden olduğu gibi, ticaret merkezi konumunu da yitirmesinde rol oynamıştır.
''Atatürk'ün Yozgat'ı cezalandırdığı!'' iddialarının arkasına sığınıp, siyasetçinin Yozgat'a yatırım yaptıramaması sonucunda Yozgat'taki bugün alternatif turizmin aranan unsurlarının bakir kalmasına neden olmuştur.
Bu bakir alanların değerlendirilip, turizme kazandırılması yönünde yapılacak yatırımlar sonucunda Yozgat, hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelecektir.
Bunun için Yozgat'ın ulaşım sektöründeki kalitesinin artırılması gerekmektedir.
Aksi takdirde, bugün projelendirilip ilkbahardan itibaren uygulamaya konulacak olan Kazankaya Kanyonu'nun turizme kazandırılması yönündeki çalışmalar havada kalır...
Sadece havada kalan Kanyonun turizme kazandırılması projesi değil, Sorgun'da, Sarıkaya'da, Boğazlıyan'da, Saraykent'te bulunan termal kaynaklarla ilgili yapılacak olan turizm yatırımları da boş kalacaktır.
Kazankaya Kanyonu için hazırlanan projeyi önemsiyorum...
İç bölgelerine kadar gidip, görme imkanı bulduğum doğa harikası Kanyonun turizme açılması, sadece belirli dönemlerde turistlerin ziyaret edip, sportif aktiviteler yapacağı bölge olmayacaktır. Kazankaya Kanyonu bilimsel araştırmacıların da iştahını kabartacaktır.
Kanyon ile ilgili yatırımda sorun yok...
Ancak yapılacak çalışmalara paralel olarak, ulaşım sorununu da çözmek durumundayız.
Çorum, Yozgat'ın bu güzel incisi Kazankaya Kanyonu'ndaki geleceği yıllar öncesinden keşfedip, bir bölümünü kendi mücavir alanı içerisine taşıdı, kimsenin ruhu duymadan.
Bölgeye giden var mı? bilemiyorum...
Gitmeyenler için de belirteyim ki; Bugün Kazankaya ile Çorum Alaca arasındaki yolun kalitesi Yozgat'ın kent merkezinden geçmekte olan uluslararası nitelikteki E-88 Karayolunun kalitesine 10 basar...
 Çorum Aydıncık ve Kazankaya'yı şimdiden kendisine bağlıyor, geçmişti Hattuşaş bölgesini bağladığı gibi...
Biz yine seyrediyoruz...
Kısır döngü içerisinde kendi kendimizi avutup, duruyoruz...
Sadece Kazankaya için geçerli değil bu...
Diğer bölgelerinde Yozgat ile ilişkisi kesilmiş durumda...
Turizmin önündeki en büyük engellerden birisi, bölgelerin, ilçelerin il merkeziyle bağının koparılmış olmasıdır...
Biz Yozgat insanı olarak kulağımız tersinden gösterme alışkanlığımızdan vazgeçmek durumundayız...
Aksi durumda, ''Kader'' der, boynumuzu büker bekleriz...
Üzerimizdeki yorganı aldılar...
Yakında altımızdaki yatağı da alırlar, yastık diye ''Taşa'' kafamızı vurur, uyuruz...