Genellikle insanoğlunda bildiği ve uygulanmasını istediği güzel davranışları hep karşıdan bekleme alışkanlığı vardır. Karşıdan gelen birisi bize gülümserse, biz de ona gülümseriz. Muhatabımız bize ummadığımız bir yerde yardım ederse, biz de ona yardım etmek için fırsatlar kollarız. Böyle olunca da, hep alıcı olmuyor muyuz?
Karşımızdaki gülümsemezse, bize yardımcı olmazsa, pozitif beden dilini göstermezse ne olacak? Muhatabımız belki üzgün, belki öfkeli, belki dertli olabilir. Bu defa da bu adam niye bana ters bakıyor demez miyiz?
Halbuki asıl bireysel sorumluluğumuz, güzel ve kaliteli davranışları ilk önce kendimiz başlatmamız ve kaliteli bir şekilde, karşılıksız olarak muhatabımıza sunmamızdır.
Sigara içerken (en güzeli içmemek) çevreyi rahatsız etmemek, izmaritleri ulu orta yerlere atmamak, elimizdeki çöpü çöp sepeti buluncaya kadar yanımızda taşımak, yerlere tükürmemek, çevremize karşı güler yüzlü, naif, kibar ve nezaketli olmak, ortak kullanım araçlarını korumak, çimleri çiğnememek, çiçekleri koparmamak, rahatsız edici gürültü yapmamak, çevreye negatif beden dili sergilememek, çevreye negatif davranış modeli sunmamak; önemli bireysel sorumluluklarımızdan sadece bazılarıdır.
Sorun üretmemek amacıyla yaşayarak, her şeye rağmen sorun ortaya çıktığı zaman, soruna değil, çözüme mantıklı ve kaliteli bir şekilde odaklanmak, sabırla, sükunetle, anlayışla, diyalogla sorunların üstesinden kaliteli bir şekilde gelebilmek, sorumluluk sahibi kaliteli insanların işidir.
“Karanlığa küfretmek yerine bir mum yakmaya gayret etmek”, eleştirmek yerine, yol göstermek, örnek olmak ve destek vermek, kaliteli ve sorumluluk sahibi insanların işidir.
Çevreyi ve doğayı korumak, gelişmesine yardımcı olmak, hayvanları sevmek ve gereklerini yerine getirmek, kendimizi ve çevremizi temiz tutmak, güzellikleri ve iyilikleri zamanında karşılıksız paylaşmak, kaliteli ve sorumluluk sahibi kişilerin işidir.
Muhatabında gördüğü eksiklik ve yanlışlıkların kendisinde de olup olmadığına bakmadan, öncelikle kendisini düzeltmeden (kendi gözündeki merteği görmeden başkasının gözündeki kıymıkla uğraşan) başkalarındaki eksik ve yanlışlara, “mal bulmuş mağribi gibi” hücum edenler, sorumsuz ve kalitesiz insanlardır.
Selam, sevgi ve dualarımla… Allah’a (cc) Emanet olunuz.."
YRD.DOÇ.DR. SÜLEYMAN COŞKUNER/ ANTALYA