Hasar tespit çalışmalarını, kendilerinin ayrı bir koldan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli ve ziraat mühendislerinin ayrı bir koldan yaptığını aktaran Güngör, şuanda arkadaşlarının tamamının sahada çalışmalar üzerinde olduklarını ifade etti.
Hububat ekili alanlarda yüzde yüze yakın soğuk kesmesi olduğunu söyleyen Güngör, “Bu araziler tekrar sulanınca belki yüzde otuz gibi bir verim alınabilir fakat bu da bir verim değil. Zaten çıkışlarda da bir hata vardı. Kışın don kesmesi vardı. Yüzde otuzluk gibi bir hasar vardı. Şuanda geriye kalan yüzde yetmişlik kalan ürünün yüzde yüzüne tekâmül eden bir soğuk kesmesi oldu. Bunun artık bu saatten sonra düzelmesi gibi bir durum söz konusu değil.” görüşlerine yer verdi.
Diğer ürünleri de, özellikle şeker pancarını da soğuk vurduğunu sözlerine ekleyen Güngör, çiftçilerin tekrardan pancar ekimi yaptığını ve sulama çalışmalarını yürüttüğünü dile getirdi.
Geç de olsa bir tedavi imkanın olduğunu anlatan Güngör, şunları kaydetti: “Soğuk vuran pancarların telafisi mümkün. Ama hububatla mercimeğe gelince, yüzde yüze yakın bir hasar söz konusudur. Bölgemizde henüz sebze ekilmiş değil. Bölgemizin iklimsel olarak sebze ekilmediği için orada bir sıkıntı yok. Fakat meyvecilik de zaten profesyonel değil amatörce yapılıyor. Neticede meyve, meyvedir. Bu sene itibari ile Yozgat’ta yiyeceğimiz tek bir meyve yok. Artık tamamını soğuk kesti. Takdir diyelim. Aklınıza ne meyve geliyorsa yiyeceğimiz hiçbir meyve yok. Belki kirazlar biraz kurtardı ama zaten o da profesyonel yapılan bir şey değil. Hububata gelince çiftçi, ‘Ürün almadan hasat yaptı’ diyelim.”
Çiftçinin bundan sonra yapacağı hiçbir şey olmadığını söyleyen Güngör, “Çiftçi elini koynuna koyacak, devlet babasına gözünü dikecek. Devletin vereceği destek ve çiftçinin borçlarının ivedilikle bu yıl Yozgat’ın ertelenme kapmasına alınmasını istiyoruz.” dedi.
Tarım alanlarına soğuk vurması ile ilgili bu yıla özel çiftçilere bir destek çıkılırsa bunun da iyi olacağı görüşünü savunan Güngör, konuyla ilgili taleplerinin olacağını, altyapı hazırlıklarının olduğunu, çalışmalarının olduğunu, projelerinin olduğunu ve bunları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunacaklarını aktardı.
Çiftçilerden Aytekin Koç da, bu yıl ekinlerinin soğuk vurduğunu ve yüzde doksan mahsül alamayacaklarını vurguladı.
Çiftçilerin de borcu olduğunu belirten Koç, “Pancarları da soğuk vurdu. Yeniden sökülüp ekildi ve onda da çiftçinin bir zararı var. Harman zamanı gelince, ‘Borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz?’ diye kara kara düşünüyoruz. Bir yardım ya da başka bir şey mi olur bilmiyoruz ama biz maruzatımızı bu şekilde bildiriyoruz. İnşallah bir şeyler yapılır ve çiftçiler mağdur olmaz” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim