Şenlikte "En Güzel Madımak Yemeği Yarışması"nın yanı sıra şenliğe katılan vatandaşlar davul zurnalar eşliğinde halaylar çekerek doyasıya eğlendiler.

Yozgat ile birlikte Sivas ve Tokat illerinin en sevilen yemeği olan "Madımak" için Akocak köyünde 8. Madımak şenliği düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde köy kadınları meralardan topladıkları madımakları evlerinde pişirerek "En güzel madımak yarışması" katıldılar.

Şenlikte konuşan Sorgun İlçe Kaymakamı Levent Kılıç, Akocak köyünün insanlarının yüzüne bakıldığı zaman, insanlarının daha kanlı canlı olduğunun görüldüğünü, bunun sebebinin de madımak yemeği olduğunu söylemenin mümkün olabileceğini dile getirdi.

Kaymakam Kılıç, bu şenliğin her geçen yıl daha geniş kapsamlı yapıldığını, ileriki yıllarda tam bir festival havası içerisinde yapılabileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Madımak şenliği bu sene başka diğer iki köyümüzde de yapıldı. Bu Sorgun'da düzenlenen 3. madımak şenliği ama en eski şenlik burada düzenleniyor diye düşünüyorum. Diğer köylerimiz bu sene ilk defa yaptılar. Dernek başkanımızın da dediği gibi madımak belki Sorgun için önemli bir ürün ola bilir bunu değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sorgun, bölgede ilçe olarak köyleri ile beldeleri ile örnek ola bilecek büyüklükte bir ilçe ileride yapılacak Havaalanı ve Hızlı tren ile birlikte kaplıcaları madenleri ile 2023 hedefinde, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında büyük bir ilçe olacağını düşünüyorum. Daha da gelişeceğini düşünüyorum. Tabi bunu sağlamanın yolu birlik ve beraberlikten geçiyor. Bu birlik ve beraberliği sağlamak Sorgun içinde değil Sorgun dışına göç etmiş Ankara'da, İstanbul'da, yurt dışındaki insanlarımıza ulaşmakla onlarla birlik beraberliği olacaktır ki, bu tür eğlenceler, şenlikler, festivaller bu birlik ve beraberliğimizi artıracağını birbirimizi sevmeyi artıracağını düşünüyorum. Bu vesile ile de bu şenliği düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum."

Merkezi Ankara'da bulunan Akocak Köyü Kalkındırma Derneği eski başkanlarından Yüksel Arslan ise yaptığı açıklamada Akocak Köyünün iklim olarak yüksek bir yerde olduğunu belirterek "İklim nedeniyle bizim bu bölgenin madımağı çok güzel oluyor. Bizde bu lezzetli madımağı tüm Türkiye'ye duyurmak için şenlik düzenledik. Şemliğimize Ankara'dan, İstanbul'dan, Edirne'den Türkiye'nin her tarafından misafirlerimiz gelmektedir. Bunlar özellikle köyümüze gelip, madımak şenliğimizi görmeye geliyorlar" dedi.

Akocak köyü'ndeki madımak şenliğini her yıl görmek için Ankara'dan geldiğini belirten Ayşegül Arslaner ise "Ankara'da ikamet etmekteyiz. Buraya eşimle ve çocuğumla birlikte Madımak Şenliğine geldik. Her sene şenliğe geliyoruz ve gönlümüzce eğleniyor ve köylüler tarafından hazırlanan madımakları yeyip gidiyoruz" dedi.

Hem şenliğe hem de madımak toplamaya gelen vatandaşlardan Fatma Kandemir ve Satı Çetin de, 8. Madımak şenliğine her sene çocukları ve gelinleri ile katıldıklarını, Yozgat'a has olan bu Madımak yemeğini yazın topladıkları madımakları kışın pişirip yufka ekmekle yediklerini belirttiler.

Konuşmaların ardından pişirilen madımak yemekleri, davetlileri ikram edildi ve ardından da en güzel madımak yemeği seçimine geçildi.

Şenlik, sanatçıların vermiş olduğu konserlerle devam etti.

 

Editör: TE Bilişim