Çandır Ziraat Odası Başkanı olan işletme sahibi Mustafa Kır tarafından hazırlanan ve TKDK tarafından mali yönden desteklemeye uygun bulunan proje kapsamında kurulan fabrikada el değmeden üretilen organik ürünler Türkiye'den Avrupa pazarına açılmaya hazırlanıyor.

FABRİKA İÇİNE ANADOLU TANDIRI KURULDU

İşletmede Yozgat’a özgü yufka ekmek,  gilaburu suyu,  erişte, bulgur, yufka, pekmez, düğürcük  ve turşu üretimi yapılıyor. Yufka ekmeğin pişirildiği Anadolu  usulü tandırlar işletme içerisinde daha modern hali ile düzenlendi.  Organik buğdayla hazırlana hamur, el değmeden açılıp, bu tandır fırınlarında görevli bayanlar tarafından pişiriliyor. 

YÖRESEL ÜRÜNLER ATÖLYESİ ÇANDIR'DA

Çandır Ziraat Odası Başkanı ve işletme sahibi Mustafa Kır, tesisin tamamen Avrupa standartlarına uygun olarak hazırlanmış bir yöresel ürünler merkezi olduğunu söyledi.
Kır, açıklamasında projenin oluşum aşamasını şu şekilde anlattı: "İlk önce yörede kendiliğinden yetişen şifa kaynağı meşhur gileboru ve gileboru suyu fabrikası olarak kurmak istedik. Sonra yerel ürünler çerçevesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) proje desteği olduğunu öğrendik. Biz de projeyi yerel ürünler kapsamında hazırladık" dedi.

ANADOLU YUFKASI'NA DOĞAL ÜRETİM

Yufka ekmek üretimini tamamen Anadolu'ya özgür standartlarda ürettiklerini kaydeden Kır, şöyle devam etti: "Şuanda yufka ekmek üretiyoruz. Hem böreklik yufka üretiyoruz hem de Orta Anadolu'nun, İç Anadolu'nun yufkasını tamamen doğal ortamda üretiyoruz. Ekmeği eski usul tandırlarda yapıyoruz. Ürettiğimiz çok fazla ürün var. Kavurga, elma kurusu, kuş burnu, pekmez, bulgur, düğürcük, yarma üretiyoruz. Tamamen kendi üretimimiz olan ürünler üretiyoruz. Dışarıdan kesinlikle ürün satın almıyoruz. Ürünlerimiz tamamen doğal ve organik."

YÖRESEL ÜRÜNLER AVRUPALI OLACAK

Mustafa Kır, projeye başlarken Avrupa pazarını hedeflediklerini söyledi.
"Bu işi yaparken hedefimiz Çandır değildi, Yozgat  değildi.  Biz ürettiğimiz tüm ürünleri ülke genelinde bütün illere istenildiği zaman kargo yapıyoruz" diyen Kır; "Ama hedefimiz sadece ülkemiz değil inşallah yurt dışına açılmak, ihracat yapmak istiyoruz. Bu yönde çalışmalarımız var. Eğer nasip olursa sadece böreklik yufka ve Anadolu yufkasını yurt dışına ihraç etmek için hedeflerimiz var. Avrupa standartlarına uygun ve kırsal kalkınmanın kontrolünde yapılmış bir kuruluşuz" diye konuştu. 


Editör: TE Bilişim