BİR  kötünün yedi mahalleye zarar-ı vardır diye  bir atasözümüz vardır. Bir çuval inciri berbat etmek diye de bir deyimimiz var. Yerinde ve Anlamlı sözler olarak kültürümüze yerleşmiş sözlerdir. Yozgat adı Geçti mi son derece itinalı davranıyoruz. Şehrimize söz söylenmesin, insanımız karalanmasın diye.. Hani ne derler adın çıkacağına Can'ın çıksın. Itibarın şerefin haysiyetin üzerinde bir önemli Vasfın var mı? 
    Pazartesi günü sağlık kontrollerimiz vardı, Kayseri ye gittik. Maalesef halen Yozgat'ta Nefroloji bölümü yok Kayseri ya da Ankara'ya gitmek zorunda kalıyoruz. Hem Şehir Hastanesi hem de Üniversite Hastanesi yetkililerine duyrulur!...Şu hastalarımızı artık çevre illere  taşınmaktan kurtarın.
    Hastane koridorunda beklerken kilolu bir Bey'le göz Göze geldik. Birisine benzettiğim için "Siz Yozgatlı mısınız" diye sordum. Çünkü biliyorum ki bu hastaneye çok Yozgatlı hemşerimiz geliyor. Hiç konuşmadan yakasını çekti, tiksinti yapmış gibi bir özel harekette bulundu. Dur hele bunda bir iş var dedik deşeledik. Amasyalı imiş ama Kayseri de gıda sektörü ile uğraşıyormuş. Yozgatlı OLDUĞUNU söyleyen iki müşterisi bunu dolandırıp Parasını vermemiş- allem Gallem cinsinden. Tacir dolandırılmış yani...
    Mesela anlaşılmıştı, Yozgat muhabbetini bırakıp hastalık üzerine sohbete daldık. Adamın Yozgatlı deyince neden yakasına sarıldığını da anlamış olduk. Kuyruk acısı desek adama haksızlık etmiş oluruz. Belli ki bir Haksızlığa, adaletsizliğe uğramış bunu yapan da ne yazık ki bizim hemşerimiz olmuş ( Onun beyanına göre).
    Biz adama Yozgatlı olduğumuzu söyleyip aradaki soğukluğu gidermeye bir dost gibi yaklaşmaya çalıştık. Belli ki bir ticaret Adam'ı, işi sadece alış- veriş. Karşı tarafı dinleme şansımız olmadığı için Yozgat faslını bıraktık. Hemşerim her şehirden iyi insanlar da çıkar kötü insanlar da deyip kinini öfkesini içine atmasını sağladık; senedin çekin varsa hukuki yönlerden takip edersin dedik. Sözün özü belli ki alacağını almakta epey bi macera yaşamış. Her ticaret sahibinin başına gelebilecek olan bir konu bu...
    Bizim derdimiz başka.... Kayseri de, Ankara da, İstanbul da, Bursa da Velhasıl bir çok ilde hemşerimiz var. Bunların hayatın olağan işleyişinde bir çok olaylarla Karşılaşması mümkün. Ifade ettiğimiz gibi bir şehrin iyileri çıkar: Allah Razı olsun dedirtir yedi sülalene dua ederler. Kötüleri de vardır, bir kötülük işler hem yedi sülalesine küfrettirir hem de şehrinin güzel adını berbat eder. Artık o lekeyi temizlemeniz imkansız hale gelir. Bunu önlemek mümkün mü? Elbette mümkün.
    Nasıl olacak bu? Bir çuval inciri berbat ettirmemek ya da yedi sülalemize hakaret ettirmemeniz için şerefinizle,  haysiyetinizle, yaşıyacaksınız. Dürüst ve onurlu olacaksınız. Bunu beceremiyor musunuz? Bir şehrin günahına girmeyeceksiniz. Nasıl olsa işiniz gücünüz yalan- dolan o zaman ben Yozgatlıyım demeyeceksiniz. Yalan mı söyleyeceğim yani diyorsunuz? Zaten içiniz dışınız yalan yahu Parasını ödeyemeyeceğiniz şeyi niye alıyorsunuz? Bu sahtekarlık değil mi? Koskoca bir şehrin insanlarına çamur attırmaya ne hakkınız var?
    Insanın işi bozulur, işleri Kötüye gider ama şerefini haysiyetini onurunu korur yahu! Malum bir de gerçek Dolandırıcılar var piyasalarda. Bunlar adını da gizliyor, adresini de, şehrini de bunların her şeyi yalan dolan itibar edilmez insanlar. Yozgatlı olmadığı halde Yozgatlıyım da diyebilir. Suç makinasına dönüşmüş, insani Değerlerini kaybetmiş ve hayatın anlamı unutmuş sapkınlara ne deseniz boş. Bu Tür insanları her ülkede her şehir de ger belde de bulmanız mümkün. Onları Islah etmek Allah'a kalmış, devletin yapacağı bunları toplumdan tecrit etmek.
    Sözün özü şu ki Insan şeref-i haysiyeti ve onuru için yaşar. Şerefsiz onursuz haysiyetsiz ve Namussuz hayat yerin dibine batsın. Üç kuruşluk dünya senin olsa ne yazar? Yalan DÜNYAYI dolandıran ahmak dolandırsa dolandırsa kendini dolandırmış olur. Onda da akıl fikir mantık aramak akılsızlık olur. Deriz ki: Arkadaş ne halt edersen et, Hesabını kendin ver. Kendi adını lekele ama koca bir şehrin insanlarını lekeleme buna asla hakkın yok! Tertemiz adımızı lekeleyemezsin, lekelersen iki elimiz yakanızda olacaktır bunu iyi hesap et!..