Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık bölgesi Yozgat'ın toplam 395 bin 686 adet büyük ve küçükbaş hayvan varlığı bulunuyor.

     Valilik verilerine göre, İl genelinde 51 bin 604 kültür, 62 bin 745 melez, 81 bin 729 yerli sığır ırkı, bin 8 adet manda olmak üzere toplam 197 bin 86 adet büyükbaş, 175 bin 550 koyun, 23 bin 50 keçi olmak üzere toplam 198 bin 600 küçükbaş hayvan besleniyor.Bu hayvanlara her yıl ilkbahar ve sonbahar döneminde koruyucu aşı uygulanıyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı besicilere anaç sığır, koyun, keçi ve manda için destekleme primi ödemesi yapıyor.

     Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, hayvancılığın gelişebilmesi için üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

     Küçük çaplı hayvancılık işletmelerine gerekli altyapı ve teşvik ya da ucuz kredi sağlama yoluyla verimli işletmelere dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Özışık, ''Hayvansal üretimin altyapısı olan kaba yem ve yem bitkisi üretimine ağırlık verilerek, bölgede yem bitkileri tohumluğu üreten işletmelerin kurulması teşvik edilmeli. Hayvansal ürünleri işleyen entegre tesis ve işletmelerin kurulması da desteklenmelidir'' dedi.

Editör: TE Bilişim