Uzunlu Barajı'nda daha önce meydana gelen delik sebebiyle barajdan yeteri kadar yararlanılmadığı iddia edildi. Barajda 1 metre çapında yeni bir delik açıldığı kaydedildi.
    Boğazlıyan haberlerini internet üzerinden yayınlayan Boğazliyantv.com'un geçtiğimiz haftalada yayınladığı “Uzunlu Barajı'nda yeni delik; çifte risk altında” başlıklı haberinde baraj tabanında yeni bir deliğe ulaşıldığı iddia edildi.
    Boğazlıyan Sulama Birliği'nin 'su parası toplama pahasına suyu bilinçsizce ve kontrolsüzce salıvermekle' suçladığı haber-yorum şöyle:
    “Önceki yılda yapılan onarımın ardından yağışların fazla olması ile Uzunlu Barajı dolma seviyesine gelerek çiftçinin büyük umudu haline gelmiştir. 75.000 hektarlık sulama havzasına sahip olan Uzunlu Barajı yöremizin önemli tarım ürünlerinden olan pancarın can damarıdır.
    Bilindiği gibi uzun yıllar süren kuraklık ve barajda meydana gelen delik nedeniyle barajdan yeteri kadar yararlanılmamakta idi. Tarih boyunca iki kez % 100 lük doluluk oranına sahip olan baraj en son geçtiğimiz yıl çiftçinin yüzünü güldürmeye başlamıştı.
    28.08.2010 Cumartesi günü barajda yaptığımız gezinti neticesinde barajda yeni bir delik meydana geldiğini gördük. 1 metre çapındaki delikten yaklaşık 2-3 metrelik seviyenin birden boşaldığı belli olmaktadır. Kıyılardaki suyun izlerinden barajdaki suyun birden boşaldığı gözlemlenmektedir. Aşağıdaki resimlerde meydana gelen delik görülebilmektedir.
    Bir barajın yüzde 100 doluluk oranının 3 kısma bölünerek sulamanın planlanması gerekmektedir.
    Yani dolu olan bir barajın suyu 3 yıl sulamaya yetecek şekilde ekim havzaları belirlenmesi gerekmektedir. Fakat Boğazlıyan Sulama Birliğinin su parası toplama pahasına suyu bilinçsizce ve kontrolsüzce salıvermesi neticesinde su seviyesi oldukça azalmıştır. Üstüne bir de meydana gelen delik ile su seviyesi önümüzdeki 2 yıla yetecek halde değildir. Yağmuru ve kar sularının geçen seneki gibi fazla olmaması sonucunda çiftçimiz seneye arazisini sulayacak yeterli su bulamayacaktır.
    Boğazlıyan çiftçisinin kaderini belirleme konumunda bulunan Sulama Birliği, alanında uzman kişiler ile bir planlama yapmalı ve aynı yerde meydana gelen delik kapatılmalıdır. Kapalı sistemin gündemde olduğu bir zamanda barajda meydana gelen çürüklük ve suyun bilinçsizce kullanımı, buraya yapılacak yatırımın önünde bir engel haline gelebilir. Yani Kapalı Sistem Sulama bir hayal olarak kalabilir.”

Editör: TE Bilişim