Binali Yıldırım, Çorum'da 40 Dilim Karayolu'nda düzenlenen törenle Mehmet Habib Soluk'tan görevi teslim aldı. Yıldırım burada yaptığı konuşmada Sinop’tan başlayıp Yozgat’a oradan da Adana’ya uzanan ana koridorun yeni yapılan yollarla daha fazla kısalarak, standartların iyileştirildiğini söyledi.

            Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çorum'da 40 Dilim Karayolu'nda düzenlenen törenle Mehmet Habib Soluk'tan görevi teslim aldı. Ulaştırma Bakanlığında yapılacağı duyurulan, ancak Çorum'da yeni yapılan 40 Dilim Karayolu'nda gerçekleştirilen devir teslim töreninde konuşan Yıldırım, yol yapımının efsaneye dönüştüğünü belirterek, "40 yıldan beri konuşulan burası geçilmez, erişilmez bir yer olarak kabul edilmiş. Artık herkes kaderine razı olmuştu. Az önce Ulaştırma Bakanımız Habib Soluk beyin de söylediği gibi 2008'den itibaren Karayolları Genel Müdürlüğümüz, bölge müdürlerim ve müsteşarımıza bu bölgede yaptığımız çalışmayla buraya yeniden tırmanma şeridi de olan 3 şeritli bir yol yapmaya karar verdik" dedi.

            2009'un başında başlayan işlerin bugün bitme noktasına geldiğini ifade eden Yıldırım, Ali Rıfat Paşa'nın "Erişemediğin yer, senin değildir" düsturunun ulaştırmacıların ve karayolcuların, anayasası gibi olduğunu söyledi. Karayolları Genel Müdürlüğünün kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin her tarafına yol yapmaya devam ettiğini bildiren Yıldırım, son 9 yılda bölünmüş yollarda ortaya konulan yoğun ve başarılı çalışmalarla Türkiye'nin her tarafının erişilir hale geldiğini kaydetti.

            Yıldırım, "Bölünmüş yollar artık hayat kurtarıyor. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Trafik kazalarında kafa kafaya çarpışmalarda yüzde 65-85 arasında bir azalma oldu ölümlerde. Bir insanımızın bile hayatını kurtarmaya vesile olduysa bu yollar, yapılan harcamanın da kaybolan zamanında hiç önemi yoktur" diye konuştu.

            12 Haziran'da yapılan genel seçimde, milletin son 9 yılda AK Parti iktidarının bütün icraatlarını takdir ettiğini ve en yüksek desteği verdiğini ifade eden Yıldırım, bu desteğin millete olan sorumluluğu biraz daha artırdığını, omuzlardaki yükü biraz daha ağırlaştırdığını söyledi.

            Yolun medeniyet olduğunu ve yol yapmaya devam edeceklerini anlatan Yıldırım, 2023 hedeflerinde ikinci bir 15 bin kilometre yol hedeflerinin olduğunu, bunu 2015, 2019 ve 2023 olarak 3 safhada gerçekleştireceklerini, 2015 planlarının hazır olduğunu ve çalışmaların sürdüğünü söyledi.

            Yıldırım, şöyle devam etti: "Bu yolun en önemli faydası kuzey-güney koridoru denilen Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan koridorun geçişini Sinop üzerinden Osmancık üzerinden Çorum, Yozgat, Niğde, Mersin ve Adana'ya iniş sağlayan ana koridorun daha kısalması ve standartlarının daha iyileştirilmesi. Diğer faydası buradan Çorum'dan Laçin'e, oradan da komşu ilçelere gidiş gelişleri rahatlatacak ve trafik konforunu artıracaktır. Dolayısıyla burada çevre kirliliği bakımından önemli bir iyileşme hem de trafik emniyeti ve kazaların önlenmesi bakımından ciddi bir avantaj sağlanacaktır.

            Bu yolda yaklaşık 4 milyon metreküp kazı yapıldı. Kaya oyma gördüğünüz gibi kademe kademe en yukarıya dahi iş makinası çıktı, orada çalışma yaptı. Tabandan 205 metre yükseğe 3, 5 ay boyunca oraya çıkabilmek için o makinalara yol açıldı. Böylesine çetin bir tabiat şartlarıyla mücadele edilerek, bugünlere gelindi. Bu Laçin'in, Çorum'un, Osmancık'ın, Sinop'un ilçelerinin hayaliydi. Bu hayal gerçekleşti. Ben yolun hayırlı olmasını diliyorum. Hayırlı hizmetler vermeye devam edeceğiz. "

Editör: TE Bilişim