Bozok Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından organize edilen konferansta Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak katılımcılara “Ortadoğu’da neler oluyor?” konulu konferans verdi.

   İl Kültür Müdürlüğü toplantı salonunda verilen konferansa Bozok Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Emin Yıldırım, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Taha Niyazi Karaca, Bozok Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca yaptı. Karacanın ardından kürsüdeki yerini alan konuşmacı Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, katılımcılara, Geçmişten günümüze Ortadoğu, Şuan ki sorunların temeli ve nedeni hakkında tarihi bilgiler verdi.

    Giresun doğumlu ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümü mezunu şuanda da Mimar Sinan Üniversitesinde Öğretim görevlisi olarak çalışan Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, geçmişten bu tarafa Ortadoğu’nun hep hareketli olduğunu belirtti. Bu bölgede sesini duyuran ve Avrupa ülkelerince karşı konulmayan İsrail’in ise küçük bir bölgede yerleşmesine rağmen en çok sözü geçen ülkelerden bir tanesi olduğunu da ifade etti. Kızıltoprak,” Avrupalılar İsrail’e karşı gelmiyorlar bunun altında ise Yahudilere karşı Hitler tarafından yapılmak istenen ve büyük bir oranda da uygulanan soykırıma, o tarihte Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkeleri de destek vermişti. İsrail’de bunu çok iyi biliyor. Böylece İsrail’in icraatlarına sessiz kalan ülkeler geçmişteki hatalarının ezikliğini bugün susmakla geçiştiriyorlar” şeklinde açıklamalarda bulundu.

   Yaklaşık bir saat süren ve sunumlarla da pekiştirilen konferansın son bölümünde Kızıltoprak öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Program Kızıltoprak’a Rektör Vekili Prof. Dr. Emin Yıldırım’ın plaket vermesi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim