Sarıkaya İlçesi Karayakup Beldesi ile Çıkrıkçı Köyü’nün birleşmesi için yapılan referandumdan ‘Evet’ çıktı. Böylelikle Çıkrıkçı Köyü, beldenin bir mahallesi olacak.

            Karayakup Beldesi Muhtarlarından İskender Karaca; “Geçen hafta Çıkrıkçı köyü halkı sandık başına gitti yani referandum yapıldı. Karayakup Kasabasına dahil olalım ya da olmayalım. Seçim sonucu halkın yüzde 60'ı evet, yüzde 40'ı hayır dedi. Yüzde 51'i geçerli olacağından Evet yüzde 60 olunca halk referandumda Karayakup Kasabasına yani Karayakup Belediyesine dolayısı ile Karayakup Kasabasının bir mahallesi olmaya evet dedi” dedi.

            Çıkrıkçı Köyü’nün beldeye bağlanması ile nüfusun bin 870’den 2 bin 200’e çıkacağını hatırlatan Karaca; “Çıkrıkçı köyünün amiri sayılan muhtar ve azaları aralarında bu konuyu istişare edip sonra halka başvurmuştur. Yüzde 51'lik kesimin görüşü ne yönde ise ona göre hareket etme kararı vermiştir. Takdirle karşılıyorum. Demokrasi ve bütünleşme budur.

                        Karayakup Kasabasının  amiri olan Belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri halkın görüşünü sormadan böyle bir karar almıştır” dedi. 

            Muhtar Karaca, Çıkrıkçı Köyü’nde referandum oylaması yapılırken bu birleşme ile ilgili Karayakup Kasabası’nın fikrinin alınmadığını belirterek şunları söyledi: “Ben Karayakup Muhtarı İskender Karaca bir mühür ve 361 TL Muhtarlık maaşım ile yaptığım hizmetler, 20'ye yakın personeli 15' e yakın araç gereci ile bir milyon TL değerinde kum eleme tesisi, yaklaşık 50 bin TL geliri olan bir belediyeden daha az hizmet yaptıysam şeref sözü yarın istifa ederim.

            6 -7 km uzaktaki bir köyü halkın rızası ve görüşü olmadan, hiç kimseyle istişare etmeden; kasabaya dahil etmek ne kadar doğrudur. Karayakup Kasabası’na kanunlara göre çevre köylerden sadece Koçcağız köyü mahalle olarak kabul edilebilir. Söylemez, Bebek ve Çıkrıkçı köyleri referandum da yapılsa hatta halkın yüzde 100' ü evet dahi dese; Kasabamıza olan uzaklık mesafesinden dolayı kesinlikle birleşme söz konusu olamaz. Kasabalının yüzde 51'i evet diyorsa kanunlarımızda buna müsaade ediyorsa neden olmasın. Birlikten güç doğar. Zaman ayrışma zamanı değil. Zaman kucaklaşma kaynaşma zamanıdır. Kasabanın kaderini kasabalı belirler. Bu yolda muhtarlığımız atması gereken adımları atacak vatandaşın görüşü alınmadan yapılan bu birleşmenin yapılmaması için gereken her türlü kanuni işleme başvurulacaktır”. dedi

            Muhtar Kara açıklamalarına şöyle devam etti: Konu Kanuni yönüyle Muhtarlığımızca incelenmiş olup ortaya çıkan sonuç: -5393 sayılı Kanunun 8 maddesi gereğince çevre bir köyün; ilçe veya bir beldeye dâhil edilmesi için aradaki mesafenin 5 bin metreden az olması istenmektedir. Bu mesafe Karayakup merkez ile Çıkrıkçı merkez arası 6 bin 800 metredir.

            -Topu Kadastro ölçümünü yapmıştır. Ancak Karayakup kasabasının son evi ile Çıkrıkçı köyünün ilk evi ölçüldüğü halde sonuç 5 bin 773 metredir.

Buna göre: Çıkrıkçı köyünün Karayakup Kasabasına mahalle olmasının iki yolu vardır. Bunlardan biri 5393 Sayılı Kanunun 8 maddesinin değiştirilmesi yada bu mümkün değilse; Karayakup Muhtarının değiştirilmesi veya pasivize edilmesi gerekir; şayet buda mümkün değilse, Çıkrıkçı yerinde Köy olarak kalacaktır, Karayakup Kasaba olarak yoluna devam edecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim