Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeoloji Mühendisleri Odası Sivas Şubesi Başkanı Mustafa Haste, "Jeolojik-Jeoteknik Zemin Etüt Çalışmalarına İlişkin Esaslar Yönetmeliğinin belediye meclisinde onayını bekliyoruz" dedi.

            Haste, Başkan Yardımcısı Ender Yıldız ve Yozgat Temsilcisi Çelebi Altuntaş ile birlikte Vali Necati Şentürk ve Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer'i makamlarında ziyaret ederek, bir süre görüştü.

            Belediye Başkanı Başer'e yönetmenlik ve plaket veren Haste, burada yaptığı açıklamada, insanlığın varoluşundan itibaren yaşam boyunca bir çok alanda ihtiyaçların giderilebilmesi, hayatın düzene konulabilmesi için gerekli olan beş temel birimden biri olan jeolojinin, günümüzde bir mühendislik disiplini olarak bir çok alanda araştırmalarda ve çalışmalarda bulunduğunu kaydetti.

            Haste, "Yağmurun ve karın yağması, rüzgarın esmesi, güneşin doğması, batması gibi gayet normal ve dünyanın olmazsa olmazı olan yer hareketleri yani deprem, çığ, heyelan, kaya düşmesi, sel gibi olaylar jeoloji mühendisliğinin jeolojik alanı dikkate almadığı taktirde afet olarak karşımıza çıkmakta, örneklerini hepinizin bildiği gibi çok büyük can ve mal kayıplarına sebebiyet vermektedir" diye konuştu.

            Çalışma alanlarından sadece birisi hakkında bilgi vermeye çalıştığını, mesleğin kutsiyetinin ve öneminin ziyadesiyle farkında olduklarını ifade eden Haste, şunları söyledi: "Doğal afetlere karşı hemşehrilerimizin can ve mal güvenliğini çok önemseyen, bu konuda bizlerin hassasiyetini paylaşan, bunu sadece sözde değil somut adımlarla ortaya koyan, bu kapsamda Yozgat'ta yapılan jeolojik-jeoteknik çalışmaların sağlıklı yürümesi adına talebimiz doğrultusunda kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinden bir sistematik ile yerinde denetimini sağlayan, 3194 sayılı İmar Kanunu ve Planlı alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu 15/b maddesine dayanılarak düzenlenmiş olan Jeolojik-Jeoteknik Zemin Etüt Çalışmalarına İlişkin Esaslar Yönetmeliğini belediye meclisine taşıyacak olan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer'e ve bu yönetmeliği oylayacak olan meclis üyelerine şimdiden meslektaşlarım, şahsım ve odam adına teşekkür ederim.

            Cennet vatanımızın bütün belediyelerine 'Önce İnsan' anlayışının somut adımlarla pekiştirilmesi için örnek olması ümit etmekteyiz. "           

Editör: TE Bilişim