Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Yazar, orucun faydalarının artık tüm dünyada bilimsel bir gerçek olarak kabul gördüğünü belirterek, sıcak yaz gününde tutulan oruçta iftar ve sahur arasında alınması sıvı ve beslenme miktarları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

            Mübarek Ramazan ayı dolayısıyla uzman görüşüyle Yozgatlılara sağlıklı bilgiler veren Yazar, Müslüman olmayan bazı bilim adamlarınca dahi bir çok hastalığın orucun kullanıldığına dikkat çeken açıklamasında, Ramazan ayında beslenme alışkanlığına dikkat edilmesinin gerekliliğine değindi.

HER DERDE DEVA ORUÇ

            Tüm dünyada kabul gören orucun faydalarının obezite, hiperlipidemi, koroner arter hastalıkları, hipertansiyon gelmektedir, terapi amaçlı kullanıldığına dikkat çeken Yazar; “Buna ilave olarak ise, gereklerine göre tutulan orucun insanda sabretme duygusunu geliştirdiği ve bu sayede bir çok kişinin sigara, alkol gibi kötü alışkanlıkları bir daha başlamamak üzere terk ettiği belirtilmektedir. Son zamanlarda WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ilan ettiği 1. derece sağlık sorunlarından olan sigara içiciliği ve obezite hastalığından, insanların ibadet yaparken (masrafsız, ilaçsız) kurtulmasının dikkat çekici bir durum olduğunu söyledi.

RAMAZAN’DA NASIL BESLENMELİ

            Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Yazar, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesinden ötürü kişilerin beslenme ve sıvı kaybına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Kişilerin yaptıkları işlere göre günlük kişisel sıvı ihtiyaçlarını tespit etmesi ve mutlaka gerekli miktarda sıvı alması gerektiğini vurgulayan Yazar, oruç tutanları yakından ilgilendiren şu önemli bilgileri verdi: “Basit olarak ifade edersek, iftar ile başlayan ve sahur ile biten süreçte alınan suyun toplam miktarı en az 2 litre ve üzeri olmalıdır. Vücudumuzun sıvı ihtiyacına pozitif katkısı düşünüldüğü zaman, hem iftarda hem sahurda mutlaka bol sıvı içeren hafif gıda tüketilmesi bu açıdan önem arz’ etmektedir (çorbalar, kompostolar, vs).

KÜÇÜK LOKMALARI YAVAŞ TÜKETİN

            İftar ve sahurda beslenirken mutlaka dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, ağzımıza lokmaları küçük-küçük almak,  yavaş-yavaş ve iyice çiğneyerek yemek konusudur. Bir insan yemek yerken sadece bu kuralı uygulasa bile, normalde Ramazanda azalması gerekirken- tamamen yanlış beslenmemize bağlı olarak artan, mide-bağırsak-hazımsızlık sorunlarından büyük oranda kurtulabilir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, beynimizdeki doyma merkezi çiğneme süresinin uzun olması ile daha çok uyarılıyor ve insanlar çok daha az gıda ile doyuma ulaşıyorlar, üstelik bu gıdalar mideye gerektiği kadar çiğnenmiş olarak gidiyor.

SAHURDA

YİYİP YATMAYIN!

            Sahurdan sonra tok karna uyumak ise, yapılmaması gereken en önemli yanlışlardan birisidir. Yenilen gıdanın üzerinden en az 2 saat geçmeden uyumak, doğrudan G.İ.S (gastro entestinal sistem) hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Ramazanda insanlar uykusuzluğa karşı sabretmeyi başarabilirlerse, gerek ruhi ve gerekse bedeni bir çoğu konuda kendilerini geliştirmiş olarak bu kutsal ayı tamamlamış olurlar.”

            Yazar, açıklamasının sonunda insanlara; “Her birey mutlaka “kişisel bilgi filtreleme sistemini” devreye sokmalı ve önerilen beslenme şekillerini uygulamadan önce,  mutlaka “doğal ve sağlıklı beslenme” açısından değerlendirmelidir” tavsiyesinde bulundu.


Editör: TE Bilişim