Yozgat'ta engelli vatandaşlar, ibadetlerini yerine getirebilmek için müftülükten camilere tekerlekli sandalye ile girebilecekleri yer istiyorlar.

     İç Anadolu Ortopedik Engelliler Derneği (İÇADER) Yönetim Kurulu Başkanı Hamide Taşarslan Erdil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ibadet özgürlüğünün herkes gibi engelliler için de geçerli olduğuna dikkati çekti.

     Tadilatlar yapılarak ibadethanelerin özürlülerin rahatça ibadetlerini yapabileceği mekanlar haline dönüştürülmesi gerektiğini kaydeden Erdil, ''Camide namaz kılmak isteyen engelliler için de ibadet yerleri olmalı ve açık bulundurulmalı. Kolaylık dini olan İslam'ın emrettiği ibadetlerin herkesin kolaylıkla yapabileceği ortamların hazırlanması için gerekli çalışmaların yapılmasını arzu ediyoruz'' diye konuştu.

     Damar tıkanması nedeniyle bacağı kesilen Yalçın Aközlü de ibadetini camide yapmak isteyen engelliler için uygun ortamların bulunmadığını belirterek, camilere ibadet edebilecekleri yer yapılmasını istedi.

     İbadetlerini yapmak için camilere gidemediklerini, bununda kendilerinde büyük bir manevi çöküntü oluşturduğu ifade eden Aközlü, ''Biz engelliler hayatın her alanında engeller ile karşılaşıyoruz. Ben kendi tekerlekli sandalyemle camiye gireyim. Cemaatin içinde olayım. Herkes gibi hocayı görerek namaz kılayım istiyorum. İki kere teravih namazına gittim. Bazı vatandaşların yardımı ile camiye girebildim. İnsanlarımız bazı konularda hassas bu gibi durumlarda bizlere yardım ediyorlar, fakat ben kimseye yük olmak istemiyorum. Bu yüzden gerekli düzenlemeler yapılarak camilerin kapısının engellilere de açılmasını istiyoruz'' dedi.

YOZGAT İL MÜFTÜSÜ

KORKMAZ

            İl Müftüsü Nuh Korkmaz ise yeni yapılan camilerde engellerin ibadet edebilecekleri ve kolaylıkla girmelerini sağlayacak yerlerin yapıldığını kaydederek, ''Yeni yapılacak camilere engelli vatandaşlarımızın yer yapılmasını rica ediyoruz. Abdest alma ve namaz kılma yerlerinin engelliler için uygun olmasını istiyoruz. Hatta yeni yapılan TOKİ camimizde bu yapıldı'' diye konuştu.

     Yeni yapılan camilerin engelli vatandaşlara da açık olacağının altını çizen Korkmaz, ''Bazı engelli vatandaşlarımız Çapanoğlu Büyük Cami gibi tarihi camilerde ibadet yapmak istediklerini bize iletiyorlar. Bizden gerekli koşulların sağlanmasını istiyorlar. Ama biz bu gibi tarihi camilerin yapısını bozamıyoruz. Tarihi camiler Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğu için o camilerin dokusunda herhangi bir değişiklik yapamıyoruz'' dedi.

Editör: TE Bilişim