Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, su ürünleri üretiminin iç sularda da artırılmasına yönelik teşvik uygulamasıyla birlikte denizlerden kilometrelerce uzaklıktaki bozkırlarda balıkçılıkla geçimini temin eden aile sayısının yanında balık üretimi de her geçen gün artıyor.

     Türkiye'nin ortasında yer alan Orta Anadolu bozkırı Bozok yaylası Yozgat'ta bulunan baraj ve göletlerde üretilen yıllık su ürünleri miktarı 212 tona ulaşırken, bu miktarın açılacak yeni işletmelerle birlikte önümüzdeki yıllarda yıllık 12 bin tonu bulabileceği kaydedildi.

     AA muhabirinin Yozgat Valiliği kayıtlarından elde ettiği bilgilere göre, nüfusunun yüzde 73'ünden fazlasının geçimini tarım sektöründen temin ettiği Yozgat'taki 3 baraj ve 29 gölette son üç yıllık süreç içerisinde yıllık su ürünleri üretimi 132 tondan 212 tona çıktı.

     İl genelinde su ürünleri üretimi yaparak geçimini temin eden aile sayısının 200 civarında olduğu, baraj ve göletlerde sazan, kefal, gümüş, alabalık, in balığı ve kerevit üretimi yapıldığı, bu ürünlerin iç piyasa ile birlikte kerevitin dış pazara gönderildiği bildirildi.

     Yozgat'ta en fazla balık ve kerevit Esenli Beldesindeki Gelingüllü Barajında bulunuyor. Baraj çevresindeki köylerde yaşayan çiftçilerin biraraya gelerek kurduğu Su Ürünleri Kooperatifinin 160 üyesinden 35'i, teknelerle baraj sularına bıraktıkları ağlarla topladıkları sazan, kefal, gümüş, in balığını iç pazarda değerlendirip, kereviti ise ihraç etmek suretiyle geçimlerini temin ediyor.

     Yozgat'ta üretimi yapılan su ürünleri miktarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı, bölge çiftçisinin geçim kaynaklarından birisi haline geleceği de bildirildi.

     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesindeki su ürünleri mühendisliğinin, mevcut göletlerle birlikte Gelingüllü, Uzunlu, Yahyasaray barajları ve yapımı devam eden Süreyyabey Barajı'nın da devreye girmesiyle bölgedeki yıllık su ürünleri üretiminin 12 bin tona çıkacağını, kurulacak üretim tesisleriyle üretimin bir bölümünün yurt dışına ihraç edilmesinin mümkün olduğu yönünde hazırladığı raporunu Yozgat Valiliği'ne sunduğu öğrenildi.

 

Editör: TE Bilişim