Yozgat’ın 3’üncü bölgede yer aldığı ‘Teşvik Yasası’nda süre uzadı. Yozgat’ta yatırım yapmak isteyenler için yüzde 35’lik katkı sağlayan Teşvik Yasası’nın 4. bölgesinde yer alan illerde yatırım yapanlar için sağladığı miktar yüzde 55.

Hükümetin Türkiye'yi dört bölgeye ayırarak Haziran 2009'da oluşturduğu teşvik modeli yenilendi. Hazine'nin geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren tebliğine göre; ilk açıklandığında 31 Aralık 2010 olan teşviklerden yararlanmak için yatırım yapma süresi, 31 Aralık 2011’e kadar uzatıldı. Yozgat bu teşvik yasasından 3’üncü bölge imkanları ile yararlanıyor.

            Türkiye’yi 4 bölgede değerlendiren Teşvik Yasası’na Yozgat’ta STK’lar ve iş dünyası tepki göstermiş, Yozgat’ın 3. bölgede yer almasına tepki göstermişti. Yozgat’a yeterince faydalı olamayacağını ileri süren Yozgat otoriteleri, bölgenin değiştirilmesini talep etmişti. Tepkiler sonuçsuz kalınca teşvik yasasının getirdikleri ile idare eden Yozgat’a Teşvik Yasası ile beklenen yatırımlar gelmedi.

YOZGAT’A

NE GETİRİYOR?

            Bölgelere göre teşvik 31 Aralık'a kadar birinci bölgede yatırım yapanlara yüzde 15 yatırıma katkı payı ödenecek, kurumlar ve gelir vergisinde yüzde 50 indirim yapılacak. İkinci bölgede yatırım yapanlara uygulanacak yatırım katkı oranı yüzde 25 olacak, kurumlar ve gelir vergisinden yüzde 60 indirim yapılacak.

            Yozgat’ın yer aldığı üçüncü bölgede yatırım katkı oranı yüzde 35 olacak, vergi oranlarında yüzde 80 indirim yapılacak. Yozgat’ın yer almadığı 4. bölgede ise yatırım yapanlara teşvik oranı yüzde 55.

4. BÖLGE

ŞEHİRLERİNE

BEDAVA ARSA

            Dördüncü bölgede yatırım yapanlara verilecek yatırım katkı payı yüzde 55 olarak belirlenirken, kurumlar ve gelir vergisinde yapılacak indirim yüzde 90 olacak. Bölgesel yatırımlarda yatırımcılara, gümrük vergisi, KDV istisnası, vergi indirimi, yer tahsisi ve 31 Aralık'a kadar yatırım başlarsa prim desteği verilecek. Önceki düzenlemede bu tarih 31 Aralık 2010 idi.

3. BÖLGE ŞEHİRLERİ

            Yozgat’ı da kapsayan Teşvik Yasası 3. bölge şehirleri şunlar: “Zonguldak, Karabük, Bartın, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Konya, Karaman, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kayseri, Sivas, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya.”

4. BÖLGE ŞEHİRLERİ

            3. bölgeye göre daha fazla avantaj sağlanan 4. bölgede yer alan iller şunlar: Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Çanakkale'nin Bozcada ve Gökçeada ilçeleri.”

Editör: TE Bilişim