24 Temmuz'un Basın Bayramı ve Basında Sansürün kaldırılış günü olduğunu belirten Varinli; “ 102 yıl önce bugün özgür basın için ilk adım atılmıştır.  24 Temmuz 1908`de Anayasa`nın yeniden yürürlüğe girmesinden sonra çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden ve gösterilmeden çıkarılması ile ülkemizde özgür basın, sansürsüz basın anlayışının da temelleri atılmıştır. 24 Temmuz daha sonra Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır” dedi.
    Varinli; “Kamu vicdanının hassasiyetine sahip olan ve yansıtan gazetecilerin toplumsal sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için özellikle yerel basın üzerinden örtülü sansür niteliğindeki engellerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Basın özgürlüğünün önündeki en büyük engel, hiç şüphesiz sansürdür. Artık her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görmektedir. Şeffaf yönetim ve demokrasilerde gazetecilerin önemi her geçen gün artarken, bunun yanı sıra gazetecilerin üzerindeki baskı ve çalışma koşulları da giderek ağırlaşmaktadır. Basını temel işlevinden uzaklaştıran ve özgür konumunu gölgeleyen sansür, halkın çıkarlarının özgür bir biçimde savunulmasını da engellemektedir. Bir ulusun temel taşını oluşturan özgür basın, doğru ve tarafsız kullanıldığında ancak halk adına bir büyük güçtür.
    Bu bilinçle her geçen gün tekelleşen basın sektöründe halkın sıkıntılarını yansıtmak adına samimiyetle çalışan tüm basın mensuplarının bu özel gününü kutlar çalışmalarında başarılar dilerim” diye konuştu.       
Editör: TE Bilişim