Doğaya dönüşümün bir slogan haline geldiği günümüz dünyasında tıbbi ve aromatik bitkiler Türkiye'de önemli bir yere geldiğini belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, bu çerçevede düzenlenecek panelin, bitkilerin Yozgat’ta üretiminin yolunu açmak adına önemli bir vesile olduğunu söyledi.

            Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası ve Yozgat Ticaret Borsası işbirliği ile “Aromatik Tıbbi Bitkiler” konulu panel düzenlenecek. 17 Haziran Cuma günü saat:18:00’de Grand Eser Otel’de yapılacak panelin konuşmacı katılımcısı Prof. Dr. Haluk Deda olacak.

            Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, aromatik bitkilerin Türkiye pek çok bitkinin gen merkezi olmasının yanında, bazı endemik türlerin de bulunduğu coğrafik bölgeleri içerdiğini söyledi.

            “İnsanlar yüzyıllardan beri hastalıklara karşı elde ettikleri bitkiler ile çare bulmaya çalışmışlardır. Hastalıkları, bitkiler ile tedavi etme yöntemleri oldukça başarılı sonuçlar vermiştir. Bundan dolayı bitkilerin tedavide kullanımı, günümüze kadar devam etmiştir” diyen Özışık, aromatik bitkilerin Yozgat’ta da üretilebileceğine dikkat çekti.

            Özışık şöyle konuştu: “Birçoğu tesadüfen, birçoğu da merak sonucu denenerek etkileri anlaşılan doğal ilaçlar, kulaktan kulağa yayılarak herkes tarafından tanınmış ve yıllar geçtikçe daha farklı bitkilerin başka dertlere de deva oldukları anlaşılmıştır. Diğer bir gelişme de bu bitkilerin, beslenmede lezzet, koku, tat verici ve iştah açıcı özelliklerinin anlaşılması ve kullanımının dünyanın gelişmiş ülkeleri özellikle tedavide bitkisel kaynaklara yönelmiş durumdadırlar.

            Tedavide kullanılan ilaçların önemli bir kısmını doğal kaynaklı ilaçlar oluşturmaktadır. Doğal kaynaklı ilaçların kullanım oranı gelişmiş ülkelerde %60, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 4 Bugün Türkiye florasında 9 binin üzerinde bitki türü olduğu kabul edilmiştir. Bu bitkilerin bin kadarı, ilaç ve baharat bitkileridir.

            Dünya'da yaşam standardı yükseldikçe tüketim de artmaktadır. Bu artış, tıbbi ve aromatik bitkiler içinde geçerlidir. Bu bitkilerin tüketim alanı çok geniştir.

            En önemli kullanım alanı ise ilaç, parfüm, kozmetik, diş macunu, sabun şeker sanayi olup ayrıca baharat olarak tüketilmektedir. Sadece İspanya’nın yıllık kapari ihracatı 20 milyar dolardır. İspanya kapariyi

            2007 yılında milli bitki ilan etmiştir. Bu bitkinin yetişmesi için, coğrafi ve iklim özellikleri bakımından en uygun yer Yozgat’tır. Yozgat, özellikle ekinezya ve kapari üretimi için uygundur.

            Bu bitkiler son dönemde sanayi ürünü olarak kullanılmaktadır. İlimizde doğal olarak yetişen bu bitkilerin, ekimi bir plana bağlandığı taktirde ilimizde aromatik tıbbi bitkilere dayalı sanayinin gelişmesi mümkündür.”

Editör: TE Bilişim