Akdağmadeni'de mayıs ve haziran aylarında sökülen salep, yöre halkına ek gelir sağlıyor.

     Akdağmadeni ilçesine bağlı Özer köyünden Ali Atak, her yıl mayıs ve haziran aylarında salep söktüğünü belirterek, günde 1 kilo salep söktüğünü, bir hafta boyunca söktüğü salebi ilçeye getirerek tüccara sattığını söyledi. Haftada 5-6 kilo salep söktüğünü kaydeden Atak, salebin kilosunu 15 TL den tüccara sattıklarını, aldığı para ile de evinin ihtiyaçlarını karşıladığını anlattı.

     Akdağmadeni ilçesinde dondurma imalatı yapan Ayhan Yılmazer ise Özellikle ilçeye bağlı Özer, Davulbaz, Başçatak, gibi orman köylerinde yetişen yemlik salebi diye bilinen çatal salebin birinci sınıf salep olduğunu, sadece bu yörede yetiştiğini, dondurmacılar tarafından da tercih edildiğini ifade etti.

     Yılmazer, kendisinin da yaş salep aldığını, salebi kaynatıp kuruttuktan sonra Ankara ve Gaziantep illerine göndererek toz haline getirttiklerini kendi yaptıkları dondurmalarda kullandıklarını kaydetti.

ÇATAL SALEP SADECE AKDAĞ ORMANLARINDA YETİŞİYOR

     İlçede salep ticareti ile uğraşan Doğan Akdaş, salebin, çam ve kavak ormanında yetişen, yumrusu toprak altında, çiçekleri toprak üstünde dik, silindirimsi salkım veya başak şeklinde olduğunu söyledi.

     Yemlik salebi diye bilinen çift çatallı salebin birinci kalitede ve sadece Akdağ Ormanlarında yetiştiğini ifade eden Akdaş, ''Ünlü Kahramanmaraş dondurmacıları özellikle bizim ormanlarımızda yetişen salebi tercih ediyor'' dedi.

     Doğan Akdaş, yaş salebi kaynattıktan sonra güneşte kuruttuklarını, su değirmenlerinde çekilerek un haline getirildiğini ifade ederek 1 kilo dondurmaya 4-5 gram katıldığını kaydetti.

     Bitkinin kullanılan kısımlarının kökleri olduğunu söyleyen Akdaş, kök yumruları suda kaynatılıp kurutulduktan sonra toz haline getirilen salebin su ya da süte katılarak sıcak içecek olarak da tüketildiğini ve bir çok rahatsızlığa da iyi geldiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim