Türkiye genelinde etkili olan sağanak yağış Yozgat’ta doğal afete dönüştü. özellikle ekili alanların zarar gördüğü köylerde ekipler zarar tespit çalışması başlattı. Dolunun vurduğu hububat tarlalarında başaklar saplarında ayrıldı.
Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir ve teknik ekip dolunun vurduğu merkeze bağlı Pembecik ve Topaç köyleri’nde zarar tespit çalışması başlattı. 
Tarım arazilerinde köylülerle birlikte incelemelerde bulunan Özdemir, akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış ve dolunun tarım arazilerinde hasara neden olduğunu söyledi. 
Ekinlerde başak kalmadığını, bazı bölgelerde tarlaların sadece saptan ibaret olduğunu söyleyen Özdemir, aynı şekilde nohut tarlalarında da zararın mevcut olduğunu belirtti.
Özdemir afat sonrası oluşan zararlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Nohutlarda da zarar görünüyor. Bundan sonraki dane oluşumuna da zarar verdiği görünüyor. Teknik ekibimiz 2-3 üç gün içerisinde zararı tam anlamıyla tespit edecekler. Tahmini Pembecik Köyü’nde 7 bin dekar, diğer yerlerde de bir o kadar olursa 14-15 bin dekar kadar bir zarar görünüyor. Hububatta gördüğümüz yerlerde zarar oranı yüzde yüze yakın. Başaktan gitmiş, bazı yerler yüzde 90 oranında. Hepsi yüzde 70’in üzerinde.”
Pembecik Köyü Muhtarı Rahmi Korkmazer de, akşam 19.00 ile 20.00 saatleri arasında yaşanan sağanak yağışın tarım arazilerini tamamen vurduğunu söyledi. 
Yağmurun peşinden etkili olan dolunun başakları saplarından ayıracak şiddette olduğunu söyleyen Korkmazer; “Yağmurun arkasına dolu başladı. Yaklaşık yarım saat sürdü. Ekili arazimizin yüzde yüzünün tamamını hasar etmiş. Şuanda biçer girecek tarlamız kalmadı. Herkesin borcu var, derdi var. Köylü borçlu. Ne yapılacak nasıl edilecek millet tedirgin” dedi. 
Çiftçilerden Versel Atik de sağanak yağışların neden olduğu zararın çiftçiyi mağdur edecek boyutlar olduğunu söyledi.
“Akşam 7 buçuk ile 9 arasında süren yağışlar sonunda büyük sıkıntı ve doğal afetle karşı karşıya kaldık. Yüzde yüzünü kaybettik” diyen Atik, içinde bulundukları durumu şöyle anlattı: 
“Sevindirici olan köy halkımızdan can kaybı olmadı. Şuanda biz devlet büyüklerimizden Pembecik Köyü ve diğer Topaç Köyü için yardımlarını esirgememelerini bekliyoruz. Çünkü biz borçlu bir çiftçiyiz, sırtımızda bir kambur varken bu ikinci bir kambur oluyor. Ziraat Bankası Tarım Kredi Kooperatifleri erteleme diyor. Erteleme faizi olduğu için seneye ödeme gücümüz zayıflıyor. Onun için faizlerin de kaldırılmasını istiyoruz.” 

Editör: TE Bilişim