Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, bölgede süt besiciliği yapmak isteyen çiftçilere önemli desteklemelerin verildiğini duyurdu. Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, süt üretimini teşvik etmek amacıyla, süt toplama merkezleri oluşturdu.

Yozgat, Sivas, Kayseri illerinin yer aldığı Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN), bölgede et ve süt sığırcılığı sektöründe yatırım yapmayı planlayan işletmelere, sektörde verilen desteklerle ilgili bilgilendirme yaptı. Bölgede hayvancılık sektörü için gerekli olan sulama kaynaklarının yanında işgücü maliyetinin düşük olduğu, geniş mera ve tarıma elverişli arazinin yem bitkileri ekilişine uygun olduğu belirtilerek, bölgede hayvancılık sektöründe yatırım yapmak isteyenlerin, teşvik ve desteklerden yararlanabilme olanağının bulunduğunun altı çizildi. Yozgat'ta asgari 500 bin liralık yatırımla süt sığırcılığında 300 büyükbaş, et sığırcılığında 500 büyükbaş olmak kaydıyla Ekonomi Bakanlığı tarafından katma değer vergisi istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, sigorta primi işveren hissesi desteğinin yatırımcılara sağlandığı da kaydedildi.

TOPLAMA MERKEZLERİ

Süt üretiminin artırılabilmesi için pazar sorununun da ortadan kalkması gerektiğini bildiren Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, birlik olarak bir taraftan süt sığırcılığını geliştirmek üzere projeler üretirken, diğer taraftan da üretilen hayvansal ürünlere pazar oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Selvi Yozgat'ta 260 bin civarında büyükbaş, 350 bin civarında da küçükbaş besi hayvanının bulunduğu hatırlatarak, ''Yıllık süt üretimi 350 bin ton civarında olmasına karşılık, kurduğumuz toplama merkezleri aracılığı ile şimdilik bunun sadece günlük 10 tonunu toplayabiliyoruz'' dedi.
Amaçlarının daha fazla süt toplamak olduğunu kaydeden Selvi, ilçelerde kurulan süt birlikleri dışında kendilerinin de birlik olarak belirli merkezlerde süt toplama merkezleri oluşturduklarını ifade etti. Selvi, 8 merkezde kurulu bulanan süt toplama tanklarının sayısının artırılacağına vurgu yaparak, şunları anlattı:
''Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün de desteği ile 15 süt tankı daha aldık. Bunları 300 kilo günlük süt teslim edebilen yerleşim birimlerine tahsis ediyoruz. Bugün günlük olarak topladığımız 10 ton sütün miktarını 50 tona daha sonrasında da 100 tona çıkartmak istiyoruz. Yozgat'ta bu potansiyel var. Ancak besicilerimiz pazar sorunu nedeniyle süt üretiminden kaçınıyor. Sadece kendi ihtiyacı kadarını üretiyor. Öncelikle pazar sorununu ortadan kaldırabilmek için birlikler kurduruyoruz. Bizde süt sığırcılığının geliştirilmesine destek veriyoruz. Besicilik için, hayvansal üretim için Yozgat oldukça elverişli bir bölgedir.''

Editör: TE Bilişim