Ekonomik yapısı tarıma dayalı olan Yozgat'ta kırsal kesimde yaşayanların geleneksel tarım ürünleri yerine pazar sorunu bulunmayan, sanayi ürünlerine yönelmesi amacıyla 2004 yılından itibaren başlatılan çalışmalar kapsamında hazırlanan ''Meyveciliği Geliştirme Projesi'' ile bugüne kadar çiftçilere 201 bin 810 adet çeşitli meyve fidesi dağıtılarak oluşturulan örnek meyve bahçeleri, bölgede çiftçilerin kendi imkanlarıyla bahçeler oluşturmasına öncülük etti.
     Yozgat Valiliği AA muhabirinin sorularına verdiği yazılı yanıtta, 2004-2010 yılları arasında toplam 544 çiftçiye 990 dekar alanda elma, 151 çiftçiye 240 alanda kiraz, 271 çiftçiye 345 dekar alanda bağ, 233 çiftçiye 475 dekar alanda vişne, 2010 yılında ise 38 çiftçiye 60 dekar alanda armut, 36 çiftçiye 70 dekar alanda ayva fidanı dağıtımı yapılarak, meyve bahçesi oluşturmalarının sağlandığı belirtildi.
     Meyveciliği Geliştirme projesi kapsamında 2004-2010 yılları arasında çiftçilere elma, bağ, kiraz, vişne, armut, ayva fidanı olmak üzere toplam 201 bin 810 adet fidan dağıtımının yapıldığı vurgulanan açıklamada, ''Bu fidanlarla kurulan bahçelerden ilk yıllardakiler meyveye yatmaya başlamıştır. Son yıllardakiler ise henüz meyveye yatmamıştır. Çiftçiler ürettikleri meyveleri taze ve kışlık tüketim ihtiyaçlarının yanında türüne göre değişmek üzere, reçel, marmelat ve pekmez yapımında da kullanmaktadır. Bir kısmını da halk pazarında perakende olarak satmaktadır'' denildi.
     Yozgat İl Tarım Müdürlüğünün ise, meyve fidelerini yetiştirme teknikleri konusunda çiftçilere gerekli bilgilerin verildiği, kurulan örnek bahçelerin bakımlarının teknik elemanlar gözetiminde çiftçilere yaptırıldığının altı çizildi.
''ISLAH
ÇALIŞMALARI''
    Bir zamanlar Yozgat ve bölgedeki diğer illerin meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan Karanlıkdere ve Musabeyli Boğazı vadilerinde ıslah çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.
     Mikroklima özelliği bulunması nedeniyle her iki vadide Türkiye'nin farklı bölgelerine özel meyvelerin de yetişebilmesine olanak sağladığı, kaliteli ve bol ürün alınabilecek, pazar sorunu bulunmayan sebze ve meyvelerin hangileri olduğuna yönelik hava, su ve toprak analizlerinin yapıldığı bildirildi.
     Orta kısmında Delice Irmağı sularının akıp, Kayseri-Ankara bağlantılı demir yolu hattının geçtiği Karanlıkdere vadisinde meyveciliği geliştirme projesi kapsamında 64 dekar alana 3 bin 30 adet meyve fidanı, 43 dekar alana 9 bin 460 adet bağ fidanı dikimi yapıldığı belirtilen Valilik açıklamasında, Musabeyli Boğazı vadisinde ise 2004-2006 yılları arasında 227 dekar alana 37 bin 670 adet tam bodur elma fidanı dikiminin yapıldığına yer verildi. Her iki vadide de meyveciliğin yanı sıra buğday, arpa, nohut, mercimek, pancar, domates, salatalık, soğan, ıspanak, fasulye, patates, biber, patlıcan, üzüm üretiminin ağırlıklı olarak yapıldığına da dikkat çekildi.
     Yapılan çalışmalar sonucunda ürün çeşitliliğinin arttırılması, alternatif ürünlere yönelinmesi, bazı ürünlerde profesyonel üreticiliğe geçişin sağlanması, makineli tarımın geliştirilmesi ile çiftçi gelirinin arttırılmasının amaçlandığına da açıklamada yer verildi.
Editör: TE Bilişim