Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta hayvancılık sektörünün de gelişmesine yönelik başlatılan  çalışmalar doğrultusunda 2005 yılında Boğazlıyan ilçesinde kurulan çiftlikte damızlık gebe düve sayısı artırılırken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı desteğiyle kurulan kooperatifleraracılığıyla hazırlanan hayvancılık projeleri de hayata geçirilerek, bölgedeki hayvanpotansiyelinin artırılmasına çalışılıyor.
     Bundan 10 yıl öncesine kadar besi hayvanı varlığı bir milyona yaklaşan Yozgat'ta besicilik girdilerinin artması, besiciliğin zahmetli olması, yetiştirilen hayvanın değerinin altında fiyatla satılması gibi daha bir çok nedenden ötürü besiciliğin büyük oranda gerilemesinin üzerine Yozgat Valiliği ve Tarım Kredi Kooperatifleri Birliğinin ortaklığı ile Boğazlıyan ilçesinde faaliyetini sürdüren Başak Yem Şirketi bünyesinde 2005 yılında ''Damızlık Gebe Düve Çiftliği'' kurularak faaliyete geçirildi. Boğazlıyan Başak Tarım İşletmesi olarak faaliyetini sürdüren çiftlikte geçen süre içinde 200 civarındaki damızlık gebe düve sayısı 560'a çıkarıldı. Mevcut tesislerinin yetersiz kalması nedeniyle yeni tesisler kurmak suretiyle hayvan varlığını artırmayı planlayan işletme nümüzdeki yılın sonuna gelindiğinde hayvan varlığını 2 bin 800'e çıkarmayı hedefliyor.
    'HAYVANCILIĞA DESTEK'   
     Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye'de besi hayvanı varlığını artırmak amacıyla uyguladığı teşviklerle birlikte kooperatif veya birlikler aracılığıyla hazırlanan projeleri de desteklemesi, bunun yanında Yozgat'ta hayvanlığın gelişmesi, çiftçilerin daha fazla ve kaliteli hayvansal ürünleri daha az maliyetle elde etmesini sağlamak üzere mahalli imkanların da seferber edilmesi, sektörün gelişmesine önemli katkılar sağlamaya başladı. Yozgat İl Özel İdaresi aktarılan kaynaklarla bölgede hayvan besiciliğinin önemli ihtiyaçlarından olan yem bitkileri üretimini artırmak amacıyla projeler devreye sokularak, daha kaliteli ve bol verimli, aynı zamanda da daha ucuz yem kullanımının artırılması da besiciliği cazip hale getirdi.
     Yozgat'ın Kadışehri ilçesinde kurulması planlanan besi çiftliğiyle ilgili çalışmalar devam ederken, Aydıncık ilçesinin Kazankaya Beldesinde hazırlanan dar gelirli ailelere yönelik besicilik projesi hayata geçirilmek üzere çalışmalara hız verildi.
SÜT BESİCİLİĞİ
PROJESİ'
     Kazankaya Belediye Başkanı Celal Kılıç AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede kurdukları ''Kazankaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'' başkanlığını da yürüttüğünü vurgulayarak, ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığının desteğiyle hazırladığımız proje kapsamında 50 aileye 2'şer adet süt sığırı dağıtacağız'' dedi.
     Kazankaya Belediye Başkanı ve Kazankaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Celal Kılıç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığından destekli bir projeyi uygulamak için kooperatif kurmamız gerekiyordu, bizde Kazankaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurduk, projeyi uygulamaya bayladık. Hazırlamış olduğumuz Süt Sığırcılığı projesi kabul edildi. Proje kapsamında kooperatif binamızı temin edip, süt toplama merkezimizi bakanlığından vermiş olduğu destekle temin ettik. Ahırı olamayan vatandaşlarımıza ahır yaptırdık, parası yine Bakanlık tarafından desteklendi. Yakın bir zamanda da 50 aileye 2'şer adet süt sığırı dağıtarak, bu projenin devamını sağlayacağız. Üretilen sütleri burada vatandaşlardan alarak ilgili firmalara satıp, vatandaşların sütünü de değerlendirmiş olacağız. Proje maliyeti ihaleden sonra netleşecek ama yaklaşık 1 milyon 500 bin civarında. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile iş birliği yaptığımız bir proje ama geri ödemesi var. Alacağı hayvanlar ile ahır yapımı için aldığı parayı vatandaşlarımız 2 yılı ödememiz olmak üzere 8 yılda 6 eşit taksitte faizsiz ödeyecektir.''
Editör: TE Bilişim