Yozgat’ta Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Orhan Hazer tarafından 2013 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın TGSD desteği kapsamında “Akıllı Polimerler ile Pişik Yapmayan Bebek Bezi” projesini kabul etmesi ile  Erciyes Teknopark' ta akademisyen şirketi olarak kurduğu Hazerfen Kimya, Bozok Teknopark ve  İŞGEM Merkezi’nde oluşturduğu tam donanımlı laboratuarda pek çoğu dünyada ilk oran ürünler üretiyor.

Laboratuarı ziyaret eden Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Osman Coşkun, Türkiye’nin tam ortasında kurulan laboratuarın ‘Silikon Vadisi’ kategorisinde insanlığa faydalı olacak yeniliklerin üretildiği önemli bir Ar-Ge merkezi olduğunu söyledi.
 


İLGİNÇ ÜRÜNLER ÜRETİLDİ

Hazerfen Kimya Laboratuarında ‘İçilebilen camsil’, ‘Kimyasal kullanmadan altın ayrıştırma’, ‘Çocukların ateşini tespit eden tişört’, ‘Soğukta renk değiştiren atkı ve bere’, ‘Susuz tarım yöntemi’ gibi 20’ye yakın yeni ar-ge çalışması yer alıyor. 

 “GURUR DUYDUM”

Aynı zamanda Yozgat eski milletvekili olan Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Osman Coşkun, laboratuar ziyareti sonrası yaptığı açıklamada; “Türkiye’nin merkezi tam ortasında yer alan Yozgat’ımızda değerli hocamızın, bilim adamının 20’nin üzerinde projesini, arge çalışmasını ve ürünlerini tanıma imkanı buldum. Eski Yozgat milletvekili olarak, bir Yozgatlı olarak değerli hocamızın çalışmalarından gurur duydum” dedi. 

ANADOLU’NUN SİLİKON MERKEZİ

Coşkun, Yozgat ve Türkiye adına heyecan duyduğu laboratuarın Anadolu’nun silikon merkezi statüsünde olduğunu söyledi. 
“Yozgat’ın hak ettiği noktada olmadığını bu noktaya gelebilmesi için teknolojik yatırımların başta savunma sanayi yatırımları olmak üzere tüm sanayi yatırımlarının, silikon merkezine benzer bir merkezin, bir vadinin teknolojik platform Yozgat’ta olmasını her zaman ifade etmiştim” diyen Coşkun, şöyle konuştu: 

“Kıymetli hocam çalışmaları ile önemli bir liderlik, önderlik yapmış durumda. Ve özellikle imkansızlıklara rağmen vazgeçmeden çalışmalar yapması takdire şayan. Tabi kendisinin yaptığı bu bilimsel faaliyetleri duyunca başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sonra Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız’ın, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık Bey’in, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker Bey’in mutlaka hocamızı dinleyip yaptığı çalışmaların ülke ekonomisine ne denli katkı sağlayacağını görüp, talimatlandırıp Yozgat’ta, Türkiye’nin merkezinde önemli bir teknoloji merkezinin, önemli bir bilim vadisinin ortaya çıkmasına katkı sağlayacaklarına inanıyorum. Ben de bu konuda kıymetli hocamıza madden ve manen bu çalışmaların hayata geçirilmesi noktasında destek olup kendisine kefil olacağım. Gerçekten beni mutlu eden bir ziyaret oldu.”



BOZKIR’IN AR-GE MERKEZİ

 “Yozgat varsa Türkiye vardır. Dolayısıyla bu vesile Yozgat’ın hak ettiği noktaya hızlı bir şekilde gelebileceğine inanıyorum” diyen Coşkun, şöyle konuştu: 

“Bakanımız Bekir Bozdağ Bey’in ve Belediye Başkanı Kazım Arslan Bey’in de gerekli desteği sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü kendisi bu konuda bilgilendirilmiş. İnşallah bu çalışmaların ülkemize, milletimize, insanlığa hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum. Kıymetli hocamızı ve ekibini de buradan tebrik ediyorum. Bunun yanında en güzel çalışmaları yapan, Hazerfen ismi ile Bozkır’ın Ar-Ge merkezi olarak isimlendiren Doç. Dr. Orhan Hazer ve ekibinin çok iyi noktalara ulaşacağına inanıyorum.”

ÜLKEMİZE KATKI SAĞLAYACAK 

Yeni Çeltek A.Ş’nin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının iştiraki bir kuruluş olduğunu anımsatan Coşkun, önemli projelere imza atan Doç. Dr. Orhan Hazer ile yeni çalışmalar yapmayı planladıklarını bildirdi. 
Yapılacak çalışmaların ülkeyi ve devlete önemli katkılar sağlayacağını olan inancını dile getiren Coşkun; “Çünkü bu gün gelişmiş ülkelere baktığımız zaman teknolojik çalışmalar sonucunda çok büyük paralar kazandıklarını ülkemizin de özellikle bu noktada çalışmalar yapması gerektiğini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık Bey de her seferinde ifade ediyor. Ben bu konuları her fırsatta devletimizin yöneticilerine anlatıp onların da desteğini almaya gayret edeceğim” diye konuştu.  



HAZER: “20’YE YAKIN PROJEM VAR”

Bozok Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Orhan Hazer, Yozgat’ın merkezinde özel girişimle kurulmuş bir ar-ge laboratuarı oluşturduklarını söyledi. 

Bu laboratuarda 20’ye yakın bazı sıra dışı, bazısı dünyada ilk, bazısı Türkiye’de ilk çalışmaların üretildiğini kaydeden Hazer; 

“Bu çalışmalar içerisinde tarımda sulamadan tutun ki kozmetik sektörüne kadar tekstil de insan sağlığı için önemli çocuk ateşlendiğinde renk değiştiren tişört. Soğuk havada renk değiştiren kaşkol ve bereler. Kimyasal kullanmadan altın elde etme gibi bir çok Ar-Ge projemiz var. Biz bu projeleri tamamen kişisel ve özel girişimle ürettik. Biz buna inanıyoruz Türkiye’de arge artık kamu eliyle değil özel sektör eliyle yapılması gerekiyor. Biz de bir şekilde özel sektör eliyle yapıyoruz. Yaklaşık 2 yıldır çalışma içerisinde patentli doğal ürünlerden tutun ki sulamada verimi artıracak organik çalışmaya kadar bir çok çalışmamız oldu” diye konuştu. 

Coşkun, laboratuar ziyaretinin ardından Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kampusu içerisinde AB desteği ile kurulan Bozok Teknopark’ı da ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

Editör: TE Bilişim