Türk Kızılay’ı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü, Deprem Dede olarak bilinen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi eski Müdürü ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın da destek verdiği ‘Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma ve Afet Zararlarını Azaltma Projesi’ne Yozgat da alındı. Yozgat Valisi Necati Şentürk’ü ziyaret eden Işıkara, Türkiye’nin deprem bölgesi haritasının değiştiğini açıkladı.
    Saat 11:00’da valilik makamındaki ziyaretin ardından görsel sunu eşliğinde projenin tanıtımını yapan Işıkara, yeni deprem haritasından bahsetti, uyarılarda bulundu.
KİMSE BANA BİR ŞEY OLMAZ DEMESİN
    “Ben üçüncü bölgede yaşıyorum, bana bir şey olmaz demesinler, olur. Onun için de bu deprem ve korunma bilincine sahip çıkmamız gerekiyor” diyen Işıkara, yakın bir gelecekte yeni deprem bölgeleri haritasının yayınlanacağını açıkladı.
    Şuandaki haritanın 1995 yılındaki harita olduğunu ama ondan bu yana çok deprem istasyonlarının kurulması ile bölgelerin durumlarının yeniden belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Işıkara; “Türkiye’nin depremselliği, deprem etkinliği daha bariz bir şekilde ortaya çıktı.
    Çünkü bazı bölgelerimizde ‘Ya biz dördüncü bölgeyiz, beşinci bölgeyiz’ gibi vurdum duymazlıklar gördüğüm için bunun üzerinde özellikle durdum” dedi.
6 ŞİDDETİNDEKİ SARSINTI AVCILAR’I YIKTI
    1999’da merkez üssü Gölcük olarak tespit edilen depremin 110 kilometre uzaklıktaki Avcılar’a olan etkisini örnek veren Ahmet Mete Işıkara; “Avcılar kuş uçuşu 100-110 kilometre uzaklıkta. Şiddet, hasarın ölçüsü, büyüklük ayrı. Şiddeti Gölcük’te 30, Avcılar’da şiddeti 6. Çünkü mesafe uzadıkça şiddet de azalır. Ama 6 şiddetinde ne olur, şiddet tablosuna baktığımız zaman en fazla sıva çatlakları olabilir, mutfaktaki eşyalar düşer. Ama Avcılar’da ne oldu, 150 bina yıkıldı, çok sayıda bina ağır hasar gördü ve 600 vatandaşımızı kaybettik. Onun için ben 3’üncü derece, 4’üncü derecede deprem yörelerine gittiğim zaman bunu özellikle vurguluyorum” dedi.
YAPIYI GİDİP GÖRMEDEN ONAY VEREN YAPI DENETİM ŞİRKETLERİ VAR
    Işıkara, açıklamasında kentlerdeki yapılaşmanın ve yapı denetim şirketlerinin öneminden bahsetti.
    “Yozgat’ın yapılaşması, bundan sonraki yapılaşmalarda yapılaşmaya özen göstermesi, yapı denetim sisteminin tavizsiz uygulanması” diyen Işıkara; “Ki o konularda da öyle yapı denetim şirketleri oluştu ki maalesef yapıyı gidip görmeden imza atıyor. Bunları mutlaka tespit edip, bakanlığa bildirip, yetkilerini sonlandırmak lazım. Ben her iki bakandan da bunu dinledim. 2011’den önce 19 ilde uygulanıyordu, 2011’den itibaren tüm Türkiye’de uygulanıyor. Dolayısıyla bu yapı denetim şirketlerinin üzerlerine düşen çok önemli görevler var” şeklinde konuştu.
PROJEYİ 32 İLDE UYGULADIK!
    Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da destek verdiği Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesinin içeriğinden bahsetti.
    Eğitimi mahalleye düzeyine indirmek gerektiğini, çünkü Türkiye’nin afetlerden çok zarar gördüğünü söyleyen Işıkara; “Neden irdirmek zorundayız çünkü Türkiye’miz afetlerden çok çok zarar görüyor. Yalnız depremlerden değil; sellerden, heyelanlardan, orman yangınlarından dolayısıyla projenin hedefleri olarak da zarar azaltma kültürünü oluşturmak önemli. Yerelde kurumlar arası işbirliğini güçlendirmek. Müftülük, valilik, polislerle, öğretmenler projenin hedeflerine projede yer alacak kişilerin işbirliğini sağlamak. Ve en önemlisi gönüllülük ve toplum katılımını artırmak, gönüllülük çok önemli. Ve tabi sosyal sorumluluk bilincini de artırmak” dedi.Işıkara şöyle konuştu: “İçinde hisseden sorumluluğu bana da hissettirir. Dolayısıyla burada sosyal sorumluluk bilincini artırdığımız zaman özellikle afet zararlarının azaltılmasında bu bilinç arttıkça toplumla bunların paylaşımlarında da epey mesafe alacağız gibi gözüküyor.
    Halbu ki o zamanlar gördük ki 99 depremlerinde esas çalışmaların depremlerden, afetlerden önce yapılmış olması. Bir başka deyişyle biz afetlerden sonra en kaz kaldırma çalışmaları yerine benim insanım nasıl enkaz altında kalmaz çalışmalarını yapmak çok daha doğru olur düşüncesi ile bu proje oluşturuldu. Projeyi şuana kadar 32 ilde uyguladık. 9 ilimiz olacak 2011’de.  İlin afet riski, bölgelere göre dağılımı, yerel otorotilerin projeye destekleri, şubelerimizin hazır olup olmadığı, yürütülen diğer projelerle paralellik seçimde bir kıstas oluyor.”
    Yozgat Valisi Necati Şentürk de projenin Yozgat’ta sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için her türlü imkanı sağlayacaklarını söyledi.
Editör: TE Bilişim