Yetim öğrencilerin eğitim görürken maddi olarak desteklenmesini  sağlayacak olan Okul-Sanayi Eğitim Projesi Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı.
Toplantıya Vali Yardımcısı Yavuz Güner, Mesleki Teknik Eğitim Daire Başkanı İbrahim Erdoğan, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Tekin, şube müdürü Öner Tikilo , ilçe milli eğitim müdürleri ve yetim öğrencilerle birlikte aileler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Yavuz Güner;  "Gerçekten ilk duyduğumuzda bizi ziyadesiyle heyecanlandıran bir proje. Yetim öğrencilerimizin hem eğitim görüp hem de kendi harçlıklarını çıkarabileceği bir proje .Ben şimdiden bu projede emeği geçen Başta Daire Başkanımızı ve diğer eğitimci arkadaşları kutluyorum" dedi.
Proje hakkında ayrıntılı bilgi veren Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Daire Başkanı İbrahim Erdoğan ise, projede meslek eğitiminin daha etkin olması ve istenilen verimin alınabilmesi için ikili eğitim sistemi uygulandığını söyledi.
Teorik eğitimin yanı sıra pratik ve uygulama eğitiminin sanayide yapıldığını belirten Erdoğan; "İlköğretimi bitiren öğrenciler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 2 gün teorik ders alıyor. Haftada 3 günde sanayide iş başı eğitimi alıyor. Söz konusu projedeki öğrenciler aynı zamanda Açık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi oluyor" dedi.
Eğitimin içeriği hakkında da bilgi veren Erdoğan, şunları kaydetti: "Eğitim, atölyelerde uygulamalı olarak mesleğin işlem basamaklarının öğretilmesi şeklindedir. Bu model “öğrenci-işletme-okul” bileşenlerinden oluşmaktadır.            3 yıl sürecek mesleki eğitimin ilk yılında 2 günü Mesleki Eğitim Merkezinde, 3 günü ise ilgili iş yerlerinde beceri eğitimi olarak yapılacaktır.
Öğrencilerimizin sigortası Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından yapılacaktır. OSEP Projesinde yer alan firmalar ise öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u kadar ücret ödeyeceklerdir. Aynı zamanda öğrencilerimiz ücretsiz yurtlarda konaklayıp etüt saatlerinde ders çalışma ortamına kavuşacaklardır. Okul-Sanayi Eğitim Projesinden özellikle babası vefat etmiş öğrencilerin faydalanmasına imkan sağlanması, maddi durumu olmayan hami-yet öğrencileri ve yetim (dul) maaşı (250 TL) ile geçinmek ve hayatını devam ettirebilmek için, söz konusu aileden bir öğrenciyi projeye almak aileyi ekonomik anlamda kurtulmasını sağlayacak o aile için “güneş yeniden doğacaktır."
Erdoğan, Ostim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliği ile yapılan OSEP Projesinden mezun olan öğrenciler 2 bin 500 TL ücretle sanayide çalıştığını, belirterek, bu rakamın öğrenci iken 350 ile 600 TL arasında değiştiğini kaydetti.
OSEP Projesinin pilot uygulama ile eğitimleri Ostim Mesleki Eğitim Merkezinde (Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü), uygulama eğitimlerinin de Ostim Organize Sanayiinde gerçekleştirilmesi planlandığı kaydedildi.
Yozgat'ta proje kapsamında ilk etapta 33 yetim öğrenciye ulaşıldı. Projenin öğrencilerin talebi doğrultusunda hafta içerisinde başlayacağı belirtildi.

Editör: TE Bilişim