Bir çok alanda olduğu gibi madenler konusunda da oldukça zengin bir rezerve sahip bulunan Yozgat'ta, takım, tasarım, süs eşyası yapımında kullanılan yumuşak yapılı renkli taşların toprak altından, gün yüzüne çıkartılıp, işlenerek ekonomiye kazandırılacağı günleri bekliyor.
Yozgat'ta Maden Teknik Arama (MTA) Enstitüsü Tarafından geçmiş yıllarda yapılan aramalar sonucunda tespiti yapılan maden yataklarının yeraltından yer üzerine çıkartılarak, işletmeye açılmasına yönelik 500'ün üzerinde ruhsat sahibi kişi ve şirket, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Yozgat'ın özellikle Sarıkaya, Aydıncık ve Çekerek ilçeleri bölgesinde takı, tasarım, süs eşyası gibi alanlarda kullanılan yumuşak yapılı renkli taşların toprak altında olduğu kaydedildi. Bu taşların bireysel çabalarla çıkartılıp, değerlendirilmeye çalışıldığı, takım, tasarım, süs eşyalarının yapılarak satıldığı bildirildi.
Takı tasarım konusunda Çin mallarının yaygın olarak piyasaya sahip olduğu, Yozgat'ta bulunan renkli taşların değerlendirilmesi halinde piyasada önemli bir yer edinilebileceği kaydedildi.
Öte yandan, ekonomik kalkınmanın öncü sektörü olarak 750 bin kişiye istihdam sağlayan maden ve doğal taş sektörünün 2012 yılı için hedeflediği yüzde 10 büyümeye emin adımlarla ilerlediği kaydedildi. Yılın ilk altı ayında maden ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 5,29 artışla 1,93 milyar dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında ise Türkiye'nin maden ihracatı ilk defa 400 milyon dolar sınırını aşarak, 411,8 milyon dolara yükseldi. Maden ihracatının yüzde 44,3’ünü ise 857,9 milyon dolarla doğal taş ihracatı oluşturdu. Doğal taş ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 11,29 oranında arttı. Bu dönemde yüzde 63’lük artışla Hindistan’a yapılan maden ürünleri ihracatı ilgi çekici oldu. 
Yılın ilk yarısında doğal taşlarda 857,9 milyon dolar, metalik cevherlerde 645,5 milyon dolar, endüstriyel minerallerde 320,2 milyon dolar, ferroalyajlarda 67,2 milyon dolar ve diğer madencilik ürünlerinde 39,7 milyon dolar olmak üzere toplam 1,93 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi.
Söz konusu dönemde en fazla ihracatı yapılan ürünler sırasıyla; 439,4 milyon dolarla işlenmiş mermer ve traverten, 390,3 milyon dolarla blok mermer ve traverten ve 214,6 milyon dolar ile krom cevheri ve konsantresi oldu. Blok mermer ve traverten ihracatı yüzde 18,7, işlenmiş mermer ve traverten ihracatı ise yüzde 8,8 artış gösterdi.

Editör: TE Bilişim