Bu yıl ki Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümü etkinlikleri Van nedeni ile iptal edildi. Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Seyfi Bayrak; “Van depremi bahane edilerek, Cumhuriyet bayramı törenleri iptal edilmiştir” dedi.
    Milli bayramların manevi değerini özümseyememiş olanların bir eğlence olarak gördüğünü ileri süren Bayrak, bu tür bayramların eğlence değil birlik, bütünlük ve dayanışmanın en yoğun yaşandığı günler olduğunu ifade etti.
    Bayrak, yaptığı yazılı açıklamalarda önemli ayrıntılara dikkat çekti. Van depreminin ardından geçen bir haftaya, bir günde verilen 34 şehide rağmen kılını kıpırdatmayanların 19 Mayıs törenlerini de eziyet olarak görüp kaldırmak istediğini iddia eden Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Seyfi Bayrak; “Mustafa Kemal'in en büyük eserim dediği “kimsesizlerin kimsesi” Cumhuriyetimizi hedef alarak, Cumhuriyet bayramı törenlerini iptal etmeleri manidardır. İnsanlarımız resmi geçit törenlerinin iptaline şüpheyle yaklaşmaktadır. Cumhuriyet Bayramında yapılan resmi geçit törenlerinin deprem nedeniyle iptali doğru mudur? sorusu dillendirilmektedir. Şu anda resmi geçit törenlerinin iptalini kabul edenler ve kabul etmeyenler var. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının bir eğlence programı olmadığını, Cumhuriyetin ilanı ile ilgili bir kutlama olduğunu düşünen birçok vatandaşımız bulunmaktadır. AKP iktidarının bugüne kadar ortaya koyduğu gayri milli yaklaşımlardan dolayı Cumhuriyet kutlamalarının iptaline şüpheyle yaklaşan insanlarımız vardır. Dolayısıyla Cumhuriyetimizin hangi koşullarda, nasıl ilan edildiği milletimize anlatılmalı, bu anlamda kutlamalar devam etmeli, hükümet bu konuda hassas olduğunu bu millete izah etmelidir. Cumhuriyet bayramına, Cumhuriyet kavramına yönelik bir iptalin söz konusu olmadığı bu ülkeyi yönetenler tarafından anlatılmalıdır” dedi.
    Başbakanlığın genelgesinin valiler tarafından yanlış anlaşılarak okullardaki kutlama programlarının da bir çok yerde iptal edildiğini bunun da toplumda infiale yol açtığını vurgulayan Bayrak şunları söyledi: “Okullarımızda törenlerin iptaline yönelik Başbakanlık genelgesinde bir açıklama bulunmamaktadır. Öte yandan Başbakanlık genelgesi de manidardır. Cumhuriyet Bayramı törenlerinin, varsa eğlence, resepsiyon gibi aktivitelerin iptali kabul edilebilir, ancak resmi geçit törenlerinin iptal edilmesi son derece yanlış olmuştur. Bu sebeplerle Sayın Başbakan genelgesini yeniden gözden geçirmeli ve bayram kutlamalarının sadece eğlence boyutundaki faaliyetlerinin yapılmamasını, Cumhuriyetin anlam ve önemini belirten konuşmaların ve resmi geçit törenlerinin yapılmasını istemelidir. Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyetin ilanının yanında, bu ülkenin bize mahiyetini de hatırlatan, şehitlerimizi, gazilerimizi de anmamıza, hayırla yad etmemize vesile olan bir bayramdır. Dolayısıyla ne milli bayramlarımız, ne de dini bayramlarımız bir eğlence günü olarak değerlendirilemez. Tam tersine bu bayram, hem terör olaylarında şehit olan evlatlarımızı, hem de Van depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı anmak adına, milli birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak şeklinde kutlanabilirdi. Cumhuriyet bayramını bir eğlence bayramı gibi görmek son derece yanlıştır. Bu yanlışlık bir an önce düzeltilmelidir.”


Editör: TE Bilişim