Yozgat İl Defterdarlığından yapılan yazılı açıklama ile kamuya olan borçların yapılandıranlar için son tarih olan 31 Mayıs 2017’e kadar taksitlerini ödemeyenlerin indirim ve taksitlenrdirme imkanını kaybedecekleri duyuruldu. 
Açıklamada, 18 Ağustos 2016’da yürürlüğe giren 6736 sayılı kanun ile kamuya olan borçlara yapılandırma imkanı getirildiği hatırlatıldı. Başvuru süresi 25 Kasım 2016’da son eren yapılandırmadan istiafede edenlere borçlarını peşin veya taksitler halinde ödeme imkanı getirildiğini kaydedilen açıklamada; “Bazı vatandaşlarımızın Kasım 2016 ayında ödemelerini yapmamaları nedeniyle kanundan yararlanma hakları sona ermiş, ancak kanuna eklenen geçici bir madde ile kendilerine son bir şans verilmiştir. Yapılandırılması ihlal olan borçlular, ödemeleri gereken taksit tutarlarını geç ödeme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödeyebilecektir. Böylece kanundan yeniden yararlanma imkanına kavuşmuş olacaklardır. Ayrıca kanun kapsamında peşin veya taksitli ödeme seçeneklerini tercih ederek yapılandırılan tutarları ödemeyen borçlular Mayıs 2017 ayı sonuna kadar ödemelerini peşin yaptıkları takdirde peşin ödeme indiriminden yararlanabilecektir” ifadelerine yer verildi. 
Ayrıca, 6736 sayılı kanun kapsamında 2017 Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin tamamının ödeme sürelerinin dörder ay uzatıldığına dikkat çekildi. 
Buna göre Ocak ayında ödenmesi gereken taksitlerin Mayıs ayında, Şubat ayında ödenecek taksitlerin Haziran ayında ödenmesi gerektiği bildirildi. Diğer taksitlerin de aynı şekilde ödeme sürelerinin son günlerinden itibaren dörder ay uzatıldığını bilgisi verildi. 
Yapılan açıklamada, ‘6736 sayılı kanunun getirdiği önemli şartlardan biri de taksit ödeme süresince tahakkuk eden vergilerin gününde ödenmesidir’ denildi. 
Cari dönem ödeme şartını ihlal edenlere de hak verilerek, bu mükelleflerin cari dönem yükümlülüklerini Mayıs 2017 sonuna kadar yetirmeleri gerektiği, yükümlüklerini yerine getirmediklerini tecil başvuruları ile belirterek kanundan yararlanmaya devam edecekleri duyuruldu. 
Yapılandırma imkanlarından yararlanmaya devam edilmesi için 31 Mayıs ayında yapılması gereken ödemelerin önem taşıdığı vurgulanırken, şu ifadelere yer verildi: 
“Zira, 6736 sayılı Kanundan yararlanabilmek için getirilmiş olan önemli şartlardan biri de ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. Kanun hükümlerine göre borçlarını yapılandıran mükelleflerimizin, peşin veya ilk iki taksit ödemelerini her hal ve takdirde 31 Mayıs 2017 tarihi bitimine kadar yapmaları gerekmektedir. Kanun kapsamında ilk taksitlerini Kasım 2016 ayında ödeyen mükelleflerimiz de ikinci taksit ödemelerini 31 Mayıs 2017 tarihi bitimine kadar yapacaklardır. İlk taksitlerini süresinde ödemeyen mükelleflerimiz ise ilk taksitle birlikte ikinci taksitlerini Mayıs 2017 ayında ödemedikleri takdirde Kanundan yararlanma hakkını kaybedeceklerdir. Özellikle birikmiş borçların ödenmesine büyük kolaylık sağlayan 6736 sayılı Kanundan yararlanmak için tanınmış olan bu son şansın kaçırılmaması gerekir.
Konu hakkında Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinden, vergi dairelerinden, AVM ve vatandaşlarımızın yoğun şekilde uğradığı bazı alanlarda açılan bilgilendirme stantlarından ve 444 0 189 Vergi İletişim Merkezi (VİMER)'den bilgi alınabilecektir.”

Editör: TE Bilişim