Bozok Üniversitesinden bir araştırma görevlisinin yaptığı tespitlerde Anodulu'da Alevi köylerinde kadınların renkli giysileri tercip ettiği, Yozgat, Sivas ve Erzurum gibi gibi bölgelerde ise hala keçi yününden yapılan yeleklerin giyildiği ve üç etek bindallı gibi kıyafetlerin sadece sandıklarda bulunabildiği kaydedildi.
     Anadolu'nun köylerindeki kıyafetlerle ilgili araştırma yapan Bozok üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Tuçe Işıkhan, kırsal bölgelerde evlerin balkonlarına kurulan ve ''Daan'' adı verilen ilkel tezgahların artık teknolojiye yenik düştüğünü belirtti.
     Işıkhan, köy kadınlarının önceleri kendilerinin dokuyarak hazırladığı çok renkli halı, kilim, entari, fes, yelek, önlük, bel çantası, takke gibi eşyaları şimdilerde ''hazır giyim'' olarak aldıklarını söyledi.
     Anadolu köylerinde inanışın ve coğrafi şartların kıyafetlere de yansıdığına dikkati çeken Işıkhan, Alevi köylerinde çok renkli giysilerin göze çarptığını, bekar kadınların cıvıl cıvıl, hareketli ya da gençliğin verdiği enerjiyi daha çok gösteren, dikkat çekici kıyafetleri tercih ettiklerini söyledi. Yozgat, Sivas ve Erzurum gibi soğuk olan bölgelerde keçi yününden yapılan yeleklerin giyildiğini tespit ettiklerini kaydetti.
     Anadolu'ya has el dokuması çoğu kıyafete artık sadece ninelerin çeyiz sandıklarında rastlanıldığını belirten Işıkhan şunları kaydetti:
     ''İç Anadolu bölgesinde çok zengin olan 'üç etek' hala mevcut ama günümüzde pek fazla kullanılmıyor. Bunları ninelerimiz diyebileceğimiz yaşlardaki kadınlarımızın sandıklarından çıkartarak, inceleme imkanı bulduk. Onlar zamanında bu şekilde giyinmişler, bu şekilde düğün yapmışlar ama o üç eteklileri, bindallıları görmek biraz zor. Çünkü artık günlük kullanımda bunlar kullanılmıyor. Çok süslü, güzel işlemeli bu giysileri kadınlarımız, kızlarımız ancak özel günlerde, kına törenlerinde giyiniyorlar.''
EGE'DE ''SARI'' VE
'YEŞİL'',
 İÇ ANADOLU'DA
''KARA'' LASTİKLER KULLANILIYOR-
    Araştırma Görevlisi Tuçe Işıkhan, gelişen teknolojiyle birlikte Çin malı ürünlerin piyasayı ele geçirmesine rağmen Anadolu insanının lastik ayakkabılardan vazgeçmediğini kaydetti. İç Anadolu Bölgesinde ''kara lastik'' ayakkabı tercih edildiğini ifade eden Işıkhan Ege Bölgesi'nde daha çok ''Sarı'' ve ''Yeşil'' renkli lastik ayakkabıların kullanıldığını kaydetti. Işıkhan tercih farkının da bölgenin coğrafi yapısıyla ilgili olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim