Devlet destekli tarım sigortasının kapsamının genişletilerek, meyvelerde çiçeklenme dönemi ve erkek besi sığırlarının da sigorta kapsamına alındığını söyleyen Kadak, bu konuda Yozgat Tarım İl Müdürlüğünde basın toplantısı düzenledi.
     Toplantıda Yozgat Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş, Tarım Sigortaları Havuzu İşletici Şirket Genel Müdürü Bülent Bora, TÜGEM Risk Yönetimi ve Projeler Daire Başkanı Ahmet Savaş İntişah, Yozgat İl Tarım Müdürü Vekili Recep Karagöz, İşletici Şirket İç Anadolu Bölge Koordinatörü Yardımcısı Muhteşem Torun ile tarım danışmanları da hazır bulundu.
     Kadak, toplantıda yaptığı konuşmada, 2006 yılının Haziran ayı itibariyle internetin olduğu bütün köylerde dijital ortamda tarım sigortaları poliçesinin kesmeye başlandığını hatırlatarak, bu poliçeleri aracı şirketlere kestirmek zorunda olduklarını vurguladı. Kadak, Türkiye'de belirli bir teşkilatlarının olmadığını dile getirerek, ''Ancak Türkiye'nin hemen hemen bütün illerinde faaliyet gösteren özel sigorta şirketleriyle birlikte bu işi yürütmek durumundaydık. Başından beri bizimle birlikte çalışan Türkiye'de faaliyet gösteren şuanda 23 tane sigorta şirketi tarım sigortaları havuzunun poliçelerini çiftçilerimize ulaştırmaya, düzenlemeye çalışıyorlar'' dedi.
     Tarım Sigortaları havuzunun herkesin bildiği gibi bir kamu havuzu olduğunu da ifade eden Kadak, şöyle konuştu:
    ''Burada çiftçilerimizin poliçe değeri olarak ödediği ücretler var hem de devletin bakanlık bütçesinden destek olarak verdiği paralar var. Dolu dışında diğer bütün risklerde devlet desteği yüzde 50 oranında. Çiftçilerimiz bitkisel ürünlerini yada hayvanlarını sigorta ettirdiği zaman o poliçe bedelinin sadece yarısını ödüyorlar, diğer yarısı da tarım Bakanlığı bütçesinden çiftçilerimiz adına destek olarak bu havuza yatırılıyor. Daha sonra sigortalanan bu ürünler bir zarar görürse, biz bu zararları bu havuzdan karşılamaya çalışıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 320 milyonluk bu havuzdan hasar gören çiftçilerimize hasar ödemesi yaptık. Ticari sigorta şirketi olmadığımızın, kamu havuzu olduğumuzun herkes tarafından bilinmesinde yarar var. Yani biz ticari amaçlı kurulmuş bir sigorta şirketi değiliz. Bu devletin oluşturduğu bir havuz ve sosyal devlet anlayışıyla üretim esnasında zarar gören çiftçilerimize destek amacıyla kurulmuş bir sistem. Onun için de sistemin tüm paydaşlar tarafından mutlaka kabullenilmesi, desteklenilmesi ve yanlış yapılmamak suretiyle korunmasına ihtiyaç var. Aksi haldi sistem çok uzun soluklu olamayacak ve çiftçiler de dolayısıyla bundan istifade edemeyecekler.''
“KAPSAM GENİŞLETİLDİ”
    TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, devlet destekli tarım sigortasının kapsamının genişlediğini ifade ederek, ''Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler, prim desteği oranlarına ilişkin 2011 yılı uygulaması yürürlüğe girmiştir'' dedi.
    Çiftçilere zor durumlarında destek olmak, üretimlerini devam ettirmelerini sağlamak ve sürdürülebilir üretim için, bitkisel ürünlerde; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını, açık alanda yetiştirilen tüm meyvelerde don riski, seralarda; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını ve taşıt çarpması ile kar ve dolu ağırlığı, süt hayvanı sığırlarının ölüm riski, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski, denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerine ölüm riski, sigorta kapsamına alındığını hatırlattı. Kadak, 2011 yılında ise ilk defa süt sığırlarına ilave olarak, erkek besi sığırlarının da sigorta kapsamına alındığını dile getirerek, ''Açıkta yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi sigorta kapsamına alınmıştır. Prim miktarları; meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde bir bölü üç oranında çiftçi tarafından, iki bölü üç oranında devlet prim desteği olarak karşılanacaktır. Diğer tüm risklerde devlet prim desteği yüzde 50 oranında olacaktır'' dedi.
    Kadak, sigorta kapsamının genişletilmesiyle birlikte yaklaşık 100 bin besi işletmesi ile yaklaşık 75 bin meyve üreticisinin bundan yararlanmasının beklediklerini vurgulayarak, üreticilerin sigorta süresinin kısıtlı olmasını da dikkate alarak, en kısa zamanda ürünlerini, seralarını ve hayvanlarını sigortalatmaları gerektiğini kaydetti.
    TARSİM Havuzu İşletici Şirket Genel Müdürü Bülent Bora ise ''Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında 1 Haziran 2006 yılından, 31 Aralık 2010 tarihine kadar geçen süre içerisinde 1 milyon 200 bin adet poliçe düzenlendi, 10,8 milyar lira değerinde tarımsal varlık, 20 milyon dekar alan ile 433 bin adet süt sığırı sigortalandı. 276 bin adet hasar tespiti yapıldı. Çiftçimiz 236 milyon lira prim ödedi, çiftçiye 300 milyon lira tazminat ödemesi yapıldı'' diye konuştu.
Editör: TE Bilişim