Sarıkaya ilçe merkezinde kaplıcalar bölgesi içerisinde bulunan Roma döneminden kalma hamamın bugüne kadar ayakta kalan tek duvarı çevresinde toprak altındaki havuzlar ile diğer kalıntıların ortaya çıkartılmasına yönelik yaklaşık iki ay önce başlatılan kurtarma kazıları devam ediyor.
     Yozgat Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kurtarma kazılarında tarihi Roma Hamamı kalıntıları yakınındaki havuzlar yer üstüne çıkartıldı.
     Çalışmaları yürüten Yozgat Müze Müdürü Hasan Şenyurt, Roma Hamamı etrafındaki yığma toprak ve beton blokların kırılarak temizleme çalışması yaptıklarını, ancak zeminden kendi cazibesi ile kaynayan termal suyun çalışmaları olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.
     Şenyürek, bölgede tarihi hamam kalıntıları dışında antik bir tiyatronun bulunduğunu da tahmin ettiklerini, fakat bölgede yoğun bir yapılaşma olması nedeniyle çalışmaları daha fazla genişletemediklerini ifade etti.
     Şenyurt, ''Sarıkaya denildiği gibi zamanında büyük bir depremle yerle bir olmuş, zamanla tarihin üstü sel suyu, çamur ile kaplanmış, bataklık halinde kalmış.
    Askerlik şubesi altında bulunan çukur alanda tiyatro olarak kullanılan yapı olduğunu, orada bulunan iki adet tarihi kayadan dolayı tahmin etmekteyiz'' dedi.
     Eski Roma kültüründe her yerleşim yerinde bir tiyatronun bulunduğunu hatırlatan Şenyurt, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gerekli iznin alınmasının ardından, bölgede yeni bir kurtarma kazısının başlatılabileceğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim