Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Tamer, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilerek 6645 sayılı kanun ile yasalaşması ile 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda önemli değişikliklere gidildiğini açıkladı.

Tamer, bu değişikliklerin en önemlilerinden birinin çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olduğuna dikkat çekti.

Kanuna göre hayata geçirilen uygulamanın detaylarına değinen Tamer; "Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki ve Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılmayacaktır" dedi.
Hangi mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi aranacağına ilişkin bilgi veren Tamer, şunları kaydetti:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanmış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır. BU kapsamda söz konusu tebliğ ekindeki listede belirtilen mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirilmiştir. İş bu tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişiler bu meslekte çalıştırılmayacaktır. Bakanlık tebliğinde yayımlanan 40 meslekte başlayan belge zorunluluğunun ilk aşamasında Bakanlar Kurulu'nun belirlediği ücret tarifesi listesinde yer alan 106 meslekte devam etmesi sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında uygulanması planlanmaktadır. "

İbrahim Tamer, mesleki yeterlilik belgesi ücretlerine ilişkin şu bilgilendirmeyi yaptı: "Bakanlıkça yayınlanan tebliğlerde yer alan mesleklerde mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri bakanlar kurulunun yayımladığı tarife kapsamında işsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır. Sınavların tarifede yer alan limitin üstünde olması halinde bu farkın adaylar tarafından karşılanması gerektedir. Mesleki Yeterlilik Kurumunun yetkilendirdiği 54 adet kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluşların isim ve adresleri bakanlığımız mesleki hizmetler genel müdürlüğünün sitesinde bulunmaktadır."

Editör: TE Bilişim