İlyas Arslan Kültür Merkezi’nde 26 Eylül 2014 Cuma günü düzenlenen Çalıştay içerik ve şekil bakımından yöre için bir ilk niteliği taşıyor. Başkanlığını Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi Temel ve Çalıştay İkinci Başkanlığını Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Böyükata’nın üstlendiği toplantıya Sorgun Kaymakamlığı, Sorgun Belediyesi, Sorgun Ticaret ve Sanayi Odası ile Sorgun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlıkları tarafından katkı ve katılım sağlandı.

Çalıştaya Sorgun Kaymakamı Ali Arslantaş, Sorgun Belediye Başkan vekili Murat Gürbüz, Çalıştay Başkanı Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel ve Çalıştay Başka Yardımcılığını üstelenen Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Böyükata’nın yanısıra Sorgun Ticaret Odası Başkanı Üzeyir Aslan, Sorgun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Aktaş, ilçedeki resmi birimlerin yöneticileri, değişik üniversitelerden akademisyenler ve iş adamları katıldı.

Çalıştayın içeriği oldukça yoğun oldu. Açılış Konuşmalarıyla başlanan programda Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, yöresel kalkınmanın istenen düzeyde olabilmesi için Üniversite- Sanayi işbirliğinin önemine değinerek değişik ülkelerden örnekler sundu. Yöreye ilişkin çalışmalar için bu toplantının bir başlangıç oluşturabileceğine de değindi.

Sorgun Belediye başkan vekili Murat Gürbüz Yöresel kalkınmaya yönelik belediyenin yaptığı faaliyetlerden bahsetti. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Sorgun Kaymakamlığına yeni atanan Ali Arslantaş ise Sorgun'a atanmaktan memnun olduğunu ve böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın çok sevindirici olduğundan bahsetti. Sorguna ilişkin izlenimlerini de aktardı.
Sorgunun yöresel kalkınma problemlerinin ele alındığı bilgilendirme konuşmalarında, Sorgun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Üzeyir Arslan karşılaşılan ve yaşadıkları problemlerden bahsederek, çözüm yöntemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Aktaş konuşmasında, Sivil Toplum Kuruluşlarının daha etkin bir biçimde birlikte hareket etmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. İş Adamı Serkan Uzun ise bir girişimci olarak yaşadığı başarı öyküsünü aktardığı konuşmasında, kişisel olarak yaşadığı olumlu ve olumsuz deneyimlerinden örnekler verdi.

Atatürk Üniversitesi’nden katılan Prof. Dr. İhsan Bulut “Sorgun Yöresinin Turizm Potansiyeli” başlıklı konuşmasında Sorgun'un turizm ile nasıl canlandırılması gerektiğine dair önerilerini içeren bilgiler sundu. Bu bağlamda yörenin korunmasında fayda bulunan değerlerinden örnekler aktardı.

Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Böyükata, “Yerel Kaynakların Verimliliği için Akademik Yaklaşımların Önemi” isimli konuşmasında toplumsal değişimin ve dönüşüm süreçlerinin özelliklerine değinerek Üniversite-Toplum işbirliği çerçevesinde değerlendirmelerde bulundu. Üniversitelerin bilgi üretme ve araştırma faaliyetleri yanı sıra girişimcilik boyutunda da yükümlülükleri taşıması gerektiğini ifade etti. Yöresel potansiyeller etrafında kümelenmenin önemine değindi. Toplumun ihtiyaç duyduğu uluslar arası düzeydeki bilgi birikiminin transferinde üniversitelerin sahip olduğu konuma da değindi.

Çalıştay İkinci Başkanı Doç. Dr. Mustafa Böyükata’nın koordinasyonunda Atölye Çalışma Masaları oluşturuldu. Yöreye ilişkin bütün katılımcıların görüşlerine başvurularak durum tespiti yapıldı.  Oluşturula üç çalışma Masasında; sırayla, Prof. Dr. Hamdi Temel ve ilçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Ekinci’nin moderatörlüğünde Eğitim – Kültür, Prof. Dr. İhsan Bulut ve Öğr. Gör. Hasan Önder Sarıdoğan’ın moderatörlüğünde Ekonomi – Kalkınma, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Kılıç ve Öğr. Gör. Duran Kuru’nun moderatörlüğünde Toplumsal hizmetler konuları ele alındı.

Masa çalışmalarında ulaşılan sonuçlar moderatörler tarafından, Doç. Dr. Mustafa Böyükata’nın yürüttüğü bir panel ile, bütün katılımcılara aktarıldı. Toplantı genel değerlendirmeler ve Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel’in yaptığı konuşma ile son buldu.

Editör: TE Bilişim