Sorgun’un köylerindeki Uranyum çalışmalarının ardından şimdide Yerköy’de rüzgar santralleri kurulacağı iddia edildi.

Yerköy İlçesi’ne rüzgâr santrali kurmak isteyen 3 firmanın başvurusuna Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onay verildi.

Bir internet sitesinde yer alan haberde, “Yerres”, “Özmutlu Madencilik” ve “Rewe Enerji” isimli firmaların Hüyük, Delice, Cakcak, Kaygılı, Hacılı, Şahinoğlu, Yellibel Tepe, Cinlibayır Tepe ve Kavaklıbayır Tepe mevkilerine kurmayı planladıkları rüzgâr tribünlerinin özelliklerini ve tribünlerin kurulacağı mevkilerin koordinatlarını gösteren tablolar da yer alıyor.

Enerji bakanlığının enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için yürüttüğü proje kapsamında kurulacak rüzgâr santrallerinin sağladığı elektriği satın alacağını garanti etmesi üzerine onlarca yerli ve yabancı ortaklı firma Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna müracaat ederek tespit ettikleri uygun bölgelerde kuracakları rüzgâr santralleri için izin istedi.

Yerköy sınırlarındaki rüzgâr santrali kurmaya elverişli yerlere Santral kurmak için biri yabancı olmak üzere toplam 3 firma müracaatta bulundu. Firmalar müracaatlarında toplam 115,15 MW gücünde santral için izin talebinde bulundular.

Kısa adı REWE olan Alman firması REGENERATIVE ENERGIEN DENKER KG. yaptığı müracaatta kuracağı santralin 50,15 MW gücünde olacağını bildirdi. Şirketin Türkiye’de enerji üretebilmek için Rüzgâr Enerjisi Limitet şirketi adında bir şirket kurduğu ve Yerköy dışında Çanakkale Ayvalık mevkiinde de üretim için başvuruda bulunduğu öğrenildi.

İnşaat sektöründe ismini duyuran Özmutlu Madencilik İnşaat ve Ticaret A.ş.de 25,00 MW gücünde santral için izin istediğini edinilen bilgiler arasında yer aldı.

Editör: TE Bilişim