Sorgun'da Pancar Ekicileri Kooperatifinin Paketleme Tesisinin açılmasıyla birlikte üreticinin elinde bulunan küspe kartları fiyatları da arttı.
     Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Sorgun Şubesi Müdürü Yılmaz Ayaslı, pancar alım meydanına paketleme tesislerinin kurulmasıyla birlikte Şeker Fabrikası tarafından pancar üreticilerine verilen küspe kartlarının fiyatının son 10 gün içerisinde üç misli arttığını belirtti.
     Ayaslı, kooperatif olarak Şeker Fabrikası ile 20 bin ton küspe alımı konusunda bir anlaşma yaptıklarını, şu ana kadar da pancar üreticisinden 5 bin ton civarında küspe aldıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:
     ''Daha önce pancar üreticileri elinde bulunan küspe kartlarının tonunu 3-3,5 liradan tüccara satıyorlar veya hayvanları varsa alıp evlerine götürüyorlardı. Tesislerimizin devreye girmesiyle birlikte biz önce bu küspe kartlarının fiyatlarını 6-6,5 liraya çıkardık.
    Ancak bazı tüccarlar üreticinin elinde bulunan kartları ucuza alıp bize bu fiyatlardan satmaya kalktılar. Biz de tüccardan alımı durdurduk ve üreticinin kartlarının tonuna 9 lira fiyat belirledik. Buna rağmen yine de bazı üreticilerden bu kartları toplayan tüccarlar elinde kart stoku yaparak fiyatları tırmandırıp bize 10 liradan satmaya kalktılar. Kooperatifimiz şu an fiyatı sabitledi. Üretici olarak gelmek koşuluyla bize kartlarını getirenlere tonunu 9 liradan alıyoruz. Kendilerine isterlerse paketlenmiş küspe, istemezlerse parasını nakit olarak ödüyoruz.''
     Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Ayaslı, paketlenmiş küspeye Türkiye'nin bir çok ilinden yoğun talepler geldiğini bildirdi. Ayaslı, tesislerin hizmete açılmasının üzerinden 10-15 gün geçmesine karşın Türkiye'nin bir çok ilinden talepler almaya başladıklarını, geniş bir çevre tarafından duyulmamış olmalarına karşın bu kadar talebin gelmesinin kendilerini oldukça memnun ettiğinin altını çizdi.
     Ayaslı, ''Ancak şuan da nakliye de sorunlar yaşıyoruz. Adapazarı'ndan paketlenmiş küspe talebi var, gönderecek kamyon bulamıyoruz. Daha doğrusu buradaki kamyoncularımızın verdiği fiyatlar dışarıdan aldığımız fiyatlardan çok daha yüksek oluyor. Bu sorunu da kısa sürede aşarak anlaşacağımızı sanıyorum. Sorunun çözümlenmesi durumunda il dışına daha çok küspe gönderebileceğiz'' dedi.

Editör: TE Bilişim