Yerköy ilçesi Aşağı Elmahacılı Köyü'nde 350 metre kare alanda 1 milyon solucanla, ayda 5 ton solucan gübre üreten Gülümser'in hedefi yurt dışına açılmak. Gülümser, Türkiye'de 8 yıldır kullanılmaya başlaya solucan gübresi ile üretilen ürünlerin daha sağlıklı ve organik olduğunu söyledi.

Genç girişimci, ayrıca solucan gübresi üretmek isteyen kendisi gibi gençlere ücretsiz solucan güresi temin edeceğini duyurdu.

Solucan gübresinin bitkilerin sağlıklı ve hızlı gelişimini sağladığı gibi toprağın genel durumunu da iyileştirdiğini söyleyen Gülümser, memurluktan solucan gübresi üretimine uzanan hikayesini şöyle anlattı:

"2012 yılında üniversiteyi bitirdim. 2013 yılında bir kamu bankasında memurluğu kazandım ve bir yıl çalıştım. Görevime devam ederken Gümrük Bakanlığı'nı kazanarak 2014 yılında başladım. 2 yılda Gümrük Bakanlığında çalışırken Şırnak Silopi İlçesi'nde, araştırmalarım sonucunda solucan gübresinin yeni yeni Türk tarımında kullanılmaya başladığını, yüksek verim artışı sağladığını, tarlalarımız, çiftçilerimiz için en önemlisi de sağlığımız için büyük faydalar getirdiğini öğrendim araştırmalar neticesinde. Ve solucan gübresi işine girmeye karar verdim, memurluktan istifa ettim memlekete geldim. Yozgat'ın Yerköy İlçesi'nde 40 metre kare alanda başladık bir buçuk yıl önce" dedi.

Halen 350 metre kare alanda solucan gübresi üretmeye devam ettiğini kaydeden Gülümser, Türk tarımı için solucan gübresinin çok faydalı olacağını söyledi.

İlerleyen 5-10 yıllık süreçte Türk tarımında sadece solucan gübresi kullanılacağını kaydeden Gülümser, şunları anlattı:

"Bu azimle yolumuza devam ediyoruz. Solucan gübresinin Türk tarımına gireli yaklaşık 7-8 sene oldu. Şuan için meyve ve sebze üretiminde, sulu tarımda, organik tarımda daha çok kullanılıyor. Ama yaptığımız uygulamalar sonucunda solucan gübresinin arpa, buğday, patates, şeker pancarı gibi tarla bitkilerinde de kullanılabileceğini gördük. Düşük maliyetle uzun yüzde 80 oranında verim artışı sağlanabileceğini uygulamalarımızda test ettik, gördük ve solucan gübresi yakında Türk tarımında tamamen kullanılmasını için mücadele ediyor, azimle çalışıyoruz."
Gülümser, yılda 50 ton solucan gübresi ürettiğini kaydetti.
Amacının ilerleyen dönemlerde yıllık toplam bin ton solucan gübresi üretimi gerçekleştirmek olduğunun altını çizen Gülümser, bunun için her türlü alt yapıyı oluşturduklarını ifade etti.
Gülümser; " Yaklaşık 1 milyon adet solucanımız var. Bu arada girişimciliğe başlayan üreticilere de solucan gübresi veriyoruz. Yaklaşık 1 milyon solucundan aylık 5 ton solucan gübresi alıyoruz. Bunu da çiftçilerimize ulaştırıyoruz" diye konuştu.
Solunca gübresini iç piyasada İç Anadolu'dan Karadeniz'e pek çok bölgeye ulaştırdıklarını belirten Burhanettin Gülümser, hedefini kısa sürede yurt dışına ihracat olarak açıkladı.
Gülümser, şunları kaydetti: "Gübresi Denizli'ye, Karadeniz'in bir çok şehrine gönderdik, Kayseri'ye gönderiyoruz, Yozgat içerisinde sebze, meyve üreten çiftçilere, Aksaray'da arpa buğday üreten çiftçilere solucan gübresi gönderdik. Şuan için Türkiye'nin bir çok bölgesine solucan gübresi gönderiyoruz. Bu gübreye olan talep her geçen gün artıyor ve solucan gübresi sağlık boyutu açısından talep görüyor. Çünkü solucan gübresi ile üretilen bitkiler yüzde 100 organik olduğu için kanserojen ve kronik hastalıklar barındırmıyor, zarar vermiyor. Yüzde 100 sağlıklı ve yüzde 100 organik ürünler elde edebiliyoruz."

Editör: TE Bilişim