1 Kasım yarışı öncesinde siyasi partiler vaatlerini sıralamaya, yerelde adaylar ve teşkilatlar da halka ulaşabilmenin derdinde. Siyasetin büyük bir yarış içerisine girdiği bu günlerde Yozgatlı seçmenin görüşü 7 Haziran’a göre biraz daha farklı. Fark; daha çok kafa karışıklığından kaynaklanıyor. 1 Kasım öncesi kararını değiştirenler olduğu gibi vaatleri inandırıcı bulmayanlar da var. Açıklamaların tamamında iktidarı muhalefeti tüm siyasilere önemli mesajlar yer alıyor.  

İleri Gazetesi, sokakların, seçmenin yani vatandaşın sesini siyasetçiye, Yozgatlı’nın yönetimine 4 yıllığına vekil olmak için çalışan milletvekili adaylarına duyurmaya devam ediyor. 1 Kasım’a sayılı günler kala sokağın kaleminden dökülenler oldukça manidar.

Vatandaş 7 Haziran’a oranla biraz daha karar değiştirmiş görünse de kafa karışıklığı yaşayanların sayısı hiç de az değil. İnsanlara siyasi partilerin “Seçim Vaatlerini”, “7 Haziran ile 1 Kasım kararları arasında değişiklik yaşanıp yaşanmayacağını” ve “Yozgatlı milletvekili adaylarını tanıyıp tanımadıklarını” sorduk.
Aldığımız yanıtlar bir hayli ilginç ve siyasetçiler adına düşündürücü. Konuşmaktan çekinmese de fotoğrafının yayınlanmasından rahatsızlık duyduğunu söyleyen bayanların da yer aldığı röportajımız da ilginç ifadeler de yer alıyor. 

BİZ SUSALIM ONLAR KONUŞSUN!

İsmail Amca Gevrek Köyü: Ben hiç inandırıcı bulmuyorum verilen vaatleri. Şu anda hepsi çıkarak belirli vaatlerde bulunuyor, hepsi ayrı ayrı açıklamalar yapıyor ancak bunların tümü o vaadi verenin kazanması durumunda ortaya çıkar. Şu an ne söylesek boş olur. Adayları da tanıyoruz tabi ki adaylar tanıdığımız insanlar hepsine de hayırlı uğurlu olsun. Ben 1 Kasım’da tek başına bir iktidar istiyorum. Kimin geldiğinin önemi yok, hangi parti olursa olsun, hayırlı olan gelsin ve tek başına ülkeyi yönetsin. 
Keşke vaatlerde bulunanlar, vaatlerini yerine getirse biz vatandaş olarak isteriz ancak bilemiyoruz verirler mi. Kendileri buldu da biz mi kaldık. O yüzden ne kadar inandığımı sen anla. Yozgat’taki adaylarla bir temasım olmadı. Ben yazın Dambasan Köyü’nde kışın Ankara’da ikamet ediyorum o yüzden çok ilgilenmiyorum.


Hayrettin Amca Emekli: Siyasiler oy avcılığı yapıyor, başka bir şey yapmıyorlar. Önceden neden bu vaatler verilmiyor. Seçim bitince o vaatlerin hiçbiri yerine gelmez. Adayların çoğunu tanıyorum ancak nafile, yapacakları bir şey yok. Bu seçimlerde ben kararımı da değiştirebilirim. Çünkü oy verdik 3 ay sonra bir daha seçim dediler. Anlaşamıyorlar ve vatandaşa yazık oluyor. Vatandaşı kandırma yoluna gidiyorlar. Başka hiçbir seçenek yok.  Şu memlekete bir hizmet lazım, yatırım lazım. Çocuklarımız işsiz durumda. Şuradan Çorum’a gittiğiniz zaman OSB’sinin Alaca’ya kadar dayandığını görüyorsunuz. Bizim OSB’miz ise atıl durumda bekliyor, yatırım alamıyoruz.

Samet Bozkır-Öğretmen: Siyasi partilerin verdiği vaatler olabilir şeyler aslında. Ama geçmişteki partilerin verdiği vaatleri yerine getirememesi ve kazandıktan sonra unutması söz konusu olunca insanlarda vaatlere alışma konusunda güvensizlik oluşuyor, alışılmadık bir durum ortaya çıkıyor anlayacağınız. Genelde verilen vaatler gerçekleşebilecek vaatler bana göre. Yozgatlı adaylar ile bir sohbetim olmadı. Oy verme konusunda 7 Haziran’da kime oy verdiysem, 1 Kasım’da da oyum yine aynı yere olacak, yani tercih değişikliği yapmayacağım.

Sadık Avcı Battal Köyü: AK Parti’nin vaatleri bana inandırıcı geliyor, çünkü memleketin sahibi o. Babanın malını evlat dağıtacağım dese inanılır mı, tabi ki hayır. Ancak AK Parti babadır dolayısıyla o diyorsa inanılır. Şu anda hükümetin sahibi AK Parti olduğu için inanırım, diğerleri iktidara gelemeyeceği için ne söylerse söylesin inandırıcılığı yoktur. İktidara gelemese dahi, büyük parti olacağı için ben AK Parti’ye inanırım. 7 Haziran’da AK Parti’ye oy verdim yine AK Parti’ye veririm. AK Parti’nin Yozgat adaylarını da tanımam, ben Recep Tayyip Erdoğan’ı tanır, ona oy veririm.

İsmini Vermek İstemiyor: Ben kimseye inanmıyorum, sadece lambaya inanıyorum. Önce Allah’a, sonra lambaya inanıyorum. Bizi her şeyden kurtardı. Kuyruklardan kurtardı, yokluktan kurtardı.Hiç inanmıyorum verilen vaatlere, sebebi ise ortadadır inanmaya gerek yoktur. Ben Gevrek Köyü’ndenim ve 66 yaşındayım. Yozgat için diyecek bir şey, konuşacak söz bulamıyorum. Hayırlısı olsun. Benim kararımda bir değişiklik söz konusu değil, kararım sandıkta yine aynı olacaktır.

İsmini Vermek İstemiyor: Televizyonlarda verilen vaatleri izliyoruz ancak inanamıyoruz. Yaşantıyı daha bir zorlaştırdırlar. Bir araya gelemiyorlar bizi yönetenler. Bunun için biz tek başına bir iktidar istiyoruz, en azından istikrar getirir. Yapılacak seçimlerde ben kararımı değiştirmeden aynı partiye oy vereceğim. Kararım değişmeyecek.

Kimileri sözünde duruyor ve verdikleri sözler inandırıcı geliyor. Zaten yapan ve yapmayanları seçmen artık biliyor, ayırt edebiliyor. Geçmiş seçimlerde ve şimdiki yapılan seçimlerde seçmen kimin ne söyleyip, ne yaptığını gördü ve anladı. İktidardakiler olsun, muhalefettekiler olsun halk artık ayırt edebiliyor, her şey açık anlayacağınız. Adayları tanımıyoruz sadece partileri biliyoruz. 1 Kasım’da sandıkta kararımız değişmeyecek ve yine aynı yere oy vereceğiz. Yani erken seçimde bir karar değişikliğim söz konusu olmayacak.

Bu zamana kadar verdikleri hiçbir sözü tutmadıkları için, siyasilerin verdikleri vaatlerin hiçbirisi bana inandırıcı gelmiyor. İnanacak hiç kimse yok.


Salime Hanım: AK Parti hariç hiç kimseninki inandırıcı gelmiyor. İnanamıyorum diğerlerine. Yozgat’taki adayları hemen hemen tanıyorum, Bağımsız aday, AK Parti ve MHP adaylarını tanıyorum ancak CHP ile hiç ilgilenmiyorum. Tekirdağ’da ikamet ediyorum ve Yozgatlıyım. 1 Kasım’da oy tercihimi değiştirmeyeceğim ve yine aynı olacak.


Editör: TE Bilişim