Türkiye'nin önemli tarım bölgesi Yozgat'ta tarıma dayalı sanayi düşüncesini hayata geçirebilmek için önce hammadde ihtiyacını karşılayacak tarımsal üretime yönelik çalışma yaptı, şimdi de tesis yatırımı hazırlıklarına başladı.
Yusuf Bacanlı isimli genç, İstanbul TOBB Üniversitesinden mezun olduktan sonra memleketi Yozgat'a gelerek, tarıma dayalı yatırım yapmak üzere Dayılı köyünde 550 dönümlük alanda, kuracağı tesislerde işleyeceği ürünlerin fidelerini toprakla buluşturdu.
Bacanlı, 2009 yılında dikimini yaptığı madem, ceviz ve meyve ağaçlarından önümüzdeki yıldan itibaren meyve almaya başlayacağını belirtti. Tarım alanı olarak belirlediği bölgede organik domates, salatalık, kavun, bal kabağı üretimini de yaptığını kaydeden Bacanlı, üretimini yaptığı ürünleri işleyip, paketleyebileceği tesislerin projesinin hazır olduğunu, önümüzdeki yıldan itibaren ise yatırıma geçmeyi düşündüklerini söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından hazırlanan projenin mali olarak destekleneceğini kaydeden Yusuf Bacanlı, ''Yozgat, Türkiye'nin önemli tarım bölgesi olarak bilinmesine karşın, ürettiğini satamayan, ciddi pazar sorunu yaşayan bir il. Bu sorunun aşılabilmesi için tarıma dayalı tesislerin kurulması gerektiğini düşünüp, bunu da göstermek istedim. Önümüzdeki yıldan itibaren ürün almaya başlayacağız'' dedi.
Bacanlı, tesislerin kurulmasının ardından kurduğu tarımsal üretim alanından elde ettiği ürünlerin tesislerde işlenip, paketlemesinin yapılacağını, şuan mevsimlik olarak çalışan 100-150 kişinin tesislerin kurulmasıyla daha da artacağını sözlerine ekledi.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir ise, Yusuf Bacanlı tarafından hazırlanan projenin beş yıllık olduğunu hatırlatarak, ''Bu projenin başarılı olması Yozgat tarımının gelişmesinde, üretimin pazarlanmasında da önemli rol oynayacak. Kurulacak tesislerin kapasitesine bağlı olarak sözleşmeli üretimlerin yapılması konusunda da kurum olarak gerekli desteğimizi vermeye devam edeceğiz'' diye konuştu.
Özdemir, Yozgat'ın göç veren iller arasında da ilk sıralarda yer aldığını, özellikle göç olaylarının kırsal yerleşim alanlarından olması nedeniyle tarım alanlarının atıl duruma düştüğünü de hatırlattı. Özdemir, tarıma dayalı tesislerin bölgede kurulmasının tarımsal ürün talebini artırıp, üretimi destekleyeceğini, tarımdan elde ettiği gelirle geçinemediği için göç edenlerin tekrar köylerine dönmelerine katkı sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim