Bozok Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Bozok Sempozyumu’na Belediye Başkanı Kazım Arslan, Bozok Üniversitesi Rektörü Salih Karacabey, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Garnizon Komutanı Albay Selçuk Yıldırım ve Bozok Üniversitesi akademisyenlerinin yanı sıra yurt için ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ve bilim insanı katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan programda katılımcılara Bozok Üniversitesi’nin tanıtım filmi izletildi. Programın açılış konuşmasını yapan Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kadir Özköse, Bozok Üniversitesi olarak Yozgat’ın kültürü tarihi,  sanat yapısı ve bilimsel geçmişini gün yüzüne çıkarabilmek amacıyla çalıştıklarını belirtti. Bozok Sempozyumu’nun önceki yılarda belediye tarafında yapıldığına da dikkat çeken Özköse, Yozgat’ın bu tür etkinlikler noktasında bakir kalmış bir vilayet olduğuna dikkat çekerek, sempozyumun önemine değindi.
“BOZOK BÜYÜYOR”

Panelde kürsüye gelen Bozok Üniversitesi Rektörü Salih Karacabey ise Bozok Üniversitesi’nin 10 yıllık bir üniversite olmasına rağmen  emsalleri arasında hızla büyüyüp-gelişen ve bilim üreten bir üniversite konumuna geldiğini söyledi. Fiziki büyümenin yanında akademik ve bilimsel manada büyümeyi daha önemli bulduklarını söyleyen Rektör Karacabey, Yozgat’ın sosyal ve ekonomik yapısına katkı sunacak projelerinde bir bir hayata geçtiğini aktardı. Rektör Karacabey, son olarak Yozgat çiftçisine katkı sağlayacak tarımsal araştırma ve uygulama merkezi kurduklarını ve bunun yanında  Veterinerlik Fakültesi’nin kurulmasının planlanma aşamasında olduğunu kaydetti. Bozok Üniversitesi olarak başlangıç noktasından bu yana hızlı bir hareket olduklarını dile getirerek, “Üniversitemiz büyüme yolunda önemli adımlar atmaktadır. Tıp Fakültesi  hastanemizin sunduğu önemli sağlık hizmetleri yeni binamız ile daha verimli ve kaliteli hale gelecektir. Önem verdiğimiz ve gayret gösterdiğimiz arkeoloji bölümümüz öğretim üyeleri ile kentin arkeolojik çalışmalarına katkı sunacak ve yer altı tarihinin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynayacaktır” diye konuştu. Rektör Karacabey, üniversite olarak sağlık turizmine de katkı sağlamaya düşündüklerini sözlerine ekleyerek yurt içi ve yurt dışından gelen hastaların Yozgat’ta tedavi olmasını amaçladıklarını ve bu noktada özellikle Yozgat’ın termal kaynaklarını da projenin içine katarak, Yozgat’ı bir termal tedavi üssü yapmayı arzuladıklarını beyan etti. Rektör Karacabey, konuşmasının sonunda Bozok Sempozyumu’nda her türlü hizmette görev alan personele, Belediye Başkanı Kazım Arslan’a, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek’e, İş adamları Erdoğan Akdağ ve Bilal Şahin’e de teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
ÖCAL HOCA KONUŞTU

Uluslararası Bozok Sempozyumu’nun açılış konferansını hemşerimiz Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Öcal Oğuz gerçekleştirdi. Öcal Oğuz, sempozyumun açılış konferansında katılımcılara ‘Yozgat: Kültürel Miras, Kimlik ve Koruma’ başlığıyla bir konferans verdi. Sempozyumun ilk gününde daha sonra açılış oturumuna geçildi. Bozok Üniversitesi Fenni Salonu’nda Oturum başkanlığını Prof. Dr. Tayyip Duman yaparken, Prof. Dr. Orhan Kılıç, ‘Klasik Sancaktan Malikane Uygulamasına Bozok Sancağı ve Yöneticileri’, Prof. Dr. Göngör Karauğuz, ‘Hititler Döneminde Yozgat ve Çevresi Üzerine’, Prof.Dr. Ergün Laflı ‘Geç Antik-Erken Bizans Döneminde Yozgat İli Arkeolojisi ve Tarihi, Prof.Dr. Ali Açıkel, ‘İkinci Abdulhamid Devri Eğitim Politikası’nın Taşraya Yansıması: Yozgat Sancağı Örneği’ konularında sunumlarını gerçekleştirdi. Sempozyumun öğleden sonraki oturumu ise Bozok Üniversitesi’nde devam etti burada da oturum başkanlığını Prof.Dr. Ali Yakıcı gerçekleştirirken, Prof. Dr. Nevzat Özkan ‘Büyükkışla Kasabasında Lakaplar’, Doç.Dr. Fidan Kasımova ‘Yozgat’ta Halk Kültürü Ve Onda Eski Türk Folklorunun İzleri’, Yrd.Doç.Dr. Tuğçe Erdal, ‘Yapısal Ve İşlevsel Bağlamda Yozgat Kutlamaları’, Yrd.Doç.Dr. Güneş Salı, ‘Yozgat’ta Bir Bahadın’ konularında sunum gerçekleştirdi. Sempozyumun dünkü son oturumunda ise Oturum Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz başkanlığında Prof.Dr. Ali Yakıcı ‘Bozok Yöresi Halk Şairlerinin Türkü Geleneğine Katkısı’, Doç.Dr. Hakan Yekbaş, ‘Cebbarzade Mehmet Arif Bey’in Bilinmeyen Bir Eseri: Metrukat-ı Mukaddese-İ Risalet Eşya-Yı Menkule’ Yrd. Doç.Dr. Berna  Ayaz ve Araştırma Görevlisi Nurdan Gümüştepe ‘Efsanelerde Sosyal Normlar: Yozgat Efsaneleri Örneği, Uzman Furkan Kurt ise ‘Gedikhasanlı Şakir Efendi ve Türbesi Etrafında Oluşan Menkıbeleri’ konusuyla sunumunu gerçekleştirdi. Oturumlar diğer salonlarda da devam etti.

Editör: TE Bilişim