Yozgat Şehit Aileleri Derneği’nin eski başkanlarından Zübeyir Altınok, şehit oğlu üzerinden bağlanan aylığın yersiz ve haksız ödendiği gerekçesi ile kesilmesinden  dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na karşı yıllardır hukuk mücadelesi sürdürüyordu.
Mahkeme, bu güne kadar kesilen maaşın yasal faizleri ve mahkeme masrafları ile Altınok’a iade edilmesine karar verirken, bu karar aynı şekilde maaşları kesilen mağdur durumdaki şehit yakınları için de emsal niteliği taşıyor.
Şehit Aileleri Derneği Başkanı Zübeyir Altunok’un, vatani görevini yaparken 1997 yılında şehit olan oğlu Adnan Altunok’tan dolayı 1998 yılında bağlanan TSK Vazife malullüğü aylığı 2006 yılında SGK’dan emekli olduğu için yersiz ve haksız ödendiği gerekçesi ile kesilerek, yasal faizleri ile birlikte çıkartılan 59 bin 902 TL’yi geri ödenmesi istendi. O günden itibaren şehit babasının verdiği hukuk mücadelesi neticelendi.
Altunok’un Ankara 4. İdari Mahkemesi’nde görülen davada, aynı şekilde aylığı kesilen şehit yakınları için emsal teşkil edecek karar çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine açılan 2012/1684 karar, 2014/342 karar nolu davada, 01 Temmuz 2006 tarihinden itibaren yersiz ve haksız ödendiği ileri sürülen 59 bin 902 TL’lik borcun, Emeklilik Hizmetleri Genel  Müdürlüğünün 20.09.2012 tarihli işleminin, ilgili kanununda yapılan değişikliğin davacının lehine uygulanması gerektiğine yer verildi. Şehit babası Zübeyir Altunok’un, vazife malullüğü ödeme şartlarının devam edip etmediğinin bilmesinin mümkün olmadığı, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek 24.02.2011 tarihinden itibaren aylıklarının iadesine karar verilmesi hükmedildi. Ayrıca davalı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının davalı tarafa mahkeme masraflarını da ödemesi kararlaştırıldı.
Kısa bir süre önce yıllardır sürdürdüğü Şehit Aileleri Dernek Başkanlığını bırakan Altunok, dernek bünyesinde toplanan parayı Yozgat’ta kimsesiz çocuklar için hizmet veren bir sivil toplum kuruluşuna bağışlayarak örnek bir hareket etti.

Editör: TE Bilişim